Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Orice lucru care împiedică circulația sângelui sau coagularea corespunzătoare a acestuia poate cauza un cheag de sânge. Tromboza venoasă profundă este o afecțiune în care se formează un cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în picioarele sau pelvisul inferior. Acest lucru poate duce la complicații grave dacă un cheag de sânge se desprinde și călătorește în sistemul circulator către plămâni, cauzând embolia pulmonară, o urgență medicală.
Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt cei mai comuni factori care pot duce la formarea trombilor.
"Factorii de risc asociați sunt pornind de la cele mai simple și anume deshidratarea, statul prelungit în picioare, statul prelungit pe scaun, fumatul, hipertensiunea arterială. Acești factori asociați cu factorii genetici și cu boli precum trombofilia care favorizează apariția trombozelor în patul vascular pot determina apariția acestei tromboze.
În fond, se produce o rupere a valvelor de la nivelul sistemului venos profund care nu poate să mai țină coloanele de sânge, prin statul prelungit în picioare și deshidratare, se produce o rană care stimulează formarea de trombi. Pe măsură ce această cantitate de trombi este mai mare, cu atât mai mare este riscul de ocluzie, de tromboză, de închidere completă a vasului.
Când acest lucru se produce la etajul cel mai înalt, la iliofemural, atunci există această indicație de utilizare a tromboaspirației. La nivel femural sau sub genunchi, tratamentul medical este cel mai recomandat", a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Tromboza venoasă profundă - FOTO: Freepik
Anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală pot crește capacitatea sângelui de a coagula. Estrogenul din anticoncepționale poate afecta coagularea sângelui prin creșterea producției de factori de coagulare și scăderea nivelului de proteine care împiedică formarea cheagurilor de sânge.
"Sunt un grup de paciente care asociază trombofilia cu tratamentul cu anticoncepționale care ajung frecvent să aibă tromboză venoasă profundă. Pacientele cu vârsta mică sunt cele mai frecvente", a mai explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...