Triunghiul morții, zona de pe corp care te poate ucide. Unde se află. Infectează sângele și atacă creierul

triunghiul mortii - FOTO: Freepik@ vilmosvarga@kjpargeter
Triunghiul morții îți poate pune în pericol viața. Unde se află această zonă pe suprafața corpului.

Triunghiul morții este zona feței care leagă nasul de colțurile gurii. Există riscuri majore dacă spargi un coș în această zonă. Ți s-a spus de nenumărate ori să eviți să îți spargi coșurile, oricât de tentante ar părea. Acest sfat este valabil pentru întreaga față, bineînțeles.

Cu toate acestea, furnizorii de servicii medicale spun că există o zonă deosebit de periculoasă de pe față - denumită în mod colocvial ”triunghiul morții” - de care ar trebui să vă țineți mâinile departe.

Iată ce trebuie să știi despre ”triunghiul morții”, de ce ar trebui să eviți să-ți scoți coșuri în el și cum (dacă poți) să-ți scoți coșurile de pe față în siguranță, potrivit dermatologilor.

Vezi și: Murăturile, ce nu știai despre termenul de valabilitate. Dacă vezi ASTA, aruncă-le urgent

Triunghiul morții, ce este

Este nevoie de puțină imaginație pentru a identifica ”triunghiul morții” de pe fața ta. Cu toate acestea, este ”zona feței care leagă nasul de colțurile gurii este considerată a fi o zonă deosebit de periculoasă a feței din cauza legăturii lor strânse cu creierul”, a declarat Joshua Zeichner, MD, profesor asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York, potrivit Health.

Cel mai bun mod de a vedea triunghiul este de a forma unul cu degetele - unind vârfurile degetelor mari și apoi vârfurile degetelor arătătoare. Pe față, vârful triunghiului se află pe podul nasului, iar baza triunghiului începe la oricare dintre colțurile gurii și se întinde pe partea inferioară a buzei superioare.

Triunghiul morții, de ce este periculos să spargi coșurile din această zonă

Expresia ”triunghiul morții” ar putea suna ușor extrem atunci când vorbim despre spargerea coșurilor. Totuși, cu siguranță nu ar trebui să luați amenințarea ad-literam.

”Sinusul cavernos este numele unei vene mari care drenează sângele către creier, creând o conexiune din exteriorul nostru cu interiorul nostru”, a explicat Dr. Zeichner.

Cu alte cuvinte, infecția dintr-un coș de pe nas are o cale oarecum liberă spre creier.

Din acest motiv, ”orice infecție în acea zonă prezintă un risc puțin mai mare”, a adăugat medicul Alok Vij, dermatolog la Clinica Cleveland din Ohio.

”În cazul în care vă scobiți un coș și se dezvoltă o infecție, cel mai rău scenariu este că infecția se răspândește de la piele prin acest sinus și are potențialul de a infecta creierul și chiar de a se răspândi prin fluxul sanguin în întregul corp”, a declarat Dr. Zeichner.

Prin urmare, nu este înțelept să te scobești sau să te scarpini la coșurile din acea zonă, deoarece poate permite bacteriilor să pătrundă și să provoace o infecție, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD). Un alt motiv pentru a vă ține mâinile departe de acea regiune anume este acela că este mai probabil ca aceasta să rămână cu cicatrici, potrivit Dr. Vij.

Vezi și: Mersul nordic: de ce este bun pentru sănătate. Cum trebuie să mergi dacă vrei să slăbești

Cum tratezi coșurile

Potrivit AAD, nu este recomandat să vă spargeți singur coșurile. Dacă o faceți, puteți împinge conținutul coșului mai adânc în piele, ceea ce poate duce la cicatrici permanente, la o acnee mai dureroasă și mai vizibilă sau la infecții.

Ținerea mâinilor departe de față este importantă pentru a scăpa de un coș, conform AAD. Puteți să vă tratați acneea cu medicamente fără prescripție medicală sau să consultați un dermatolog dacă tratamentele făcute acasă nu se ameliorează după patru-șase săptămâni.

Dar acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut. Uneori, aplatizarea unui coș suculent de pe bărbie este mult prea satisfăcătoare. Deși nu este recomandat să vă spargeți coșurile, există câteva modalități de a face operațiunea mai puțin riscantă.

Vezi și: Cât de des trebuie să duci gunoiul. Ce boli riști dacă îl ții prea mult în casă

Există o modalitate de a sparge în siguranță coșurile

În primul rând, dacă nu a fost foarte clar, nu vă apropiați de coșurile din zona triunghiului morții. De fiecare dată când vă întindeți mâna pentru un coș mare de pe nas, amintiți-vă cuvintele ”potențială infecție cerebrală”.

Dar dacă ești hotărât să scoți un coș care se află, de exemplu, pe bărbie, gândește-te la momentul potrivit.

”Dacă aveți de gând să vă spargeți coșurile, nu o faceți chiar înainte de culcare, când sunteți obosit. Gândește-te la asta ca la o procedură chirurgicală sterilă”, a spus Dr. Zeichner.

Înainte de a sparge, spălați-vă bine pe mâini, așa cum a recomandat Dr. Vij. În plus, Dr. Vij a precizat că trebuie să vă asigurați că spațiile de sub unghii sunt curate, deoarece bacteriile se ascund foarte bine acolo. Mai bine, Dr. Zeichner a recomandat să vă tăiați unghiile înainte de a vă decide să scoateți un coș. Cu alte cuvinte, această operațiune are nevoie de toată atenția dumneavoastră.

În continuare, ar trebui să vă curățați pielea de pe față. Dr. Vij a recomandat aplicarea unor comprese calde pe aceasta înainte de a începe procesul de scobire.

Apoi, nu ar trebui să scobiți cu unghiile partea de sus a coșului. În schimb, ”aplicați o presiune uniformă, în jos, în jurul coșurilor”, a spus Dr. Zeichner. Ar trebui să faceți acest lucru cu unul dintre cele două instrumente: Un tampon de bumbac sau partea moale a vârfului degetului.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă iei medicamentele pe stomacul gol. De ce unele pastile se administrează după masă. Care este combinația pe care ar trebui să o eviți

De cea mai mare importanță este să vă dați seama când să vă opriți.

”Dacă blocajul nu iese cu ușurință, abandonați misiunea. După ce ați stors coșurile, aplicați un unguent antibiotic topic, cum ar fi bacitracina, pe orice piele deschisă”, a precizat Dr. Zeichner, adăugând că îngrijirea ulterioară este o altă parte crucială a oricărei misiuni de succes de eliminare a coșurilor.

Spargerea coșurilor oriunde pe față nu este recomandată. Dar acest lucru este valabil mai ales pentru zona de pe fața ta cunoscută sub numele de ”triunghiul morții”.

Dacă îți explodezi un coș în ”triunghiul morții”, riști o infecție care ar putea ajunge la creier și în sânge. În timp ce spargerea coșurilor este tentantă, nu merită riscul pentru coșurile din acea zonă.

Dacă aveți un coș, evitați să vă atingeți fața, încercați tratamentele fără prescripție medicală (OTC) sau consultați un dermatolog dacă acneea nu se vindecă, potrivit AAD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel