Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dr. Adrian Marinescu a vorbit despre situația din România, care se confruntă cu ceea ce au numit specialiștii încă din toamnă ”tridemie”, adică prezența la trei virusuri cu impact asupra sistemului respirator, COVID-19, gripa sezonieră și virusul sincițial respirator.
Numai la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, unde dr. Marinescu este director medical, s-a ajuns la un număr de 300 de cazuri de gripă pe zi, care potrivit medicului înseamnă un număr dublu față de cel de la începutul sezonului rece.
”Este cam același număr pe care-l avem și în vârf de pandemie, dar este o diferență importantă. Cel mai mult dintre prezentări nu înseamnă forme severe.
Aici e marea diferență față de ce era la început de pandemie. Undeva între 10%, maxim 15%, au nevoie să fie internați.
Pentru că, fie sunt persoane care trebuie să fie monitorizare, fie au într-adevăr forme severe. N-aș spune că situația este critică în camerele de gardă, aș spune că e complicată”, a declarat dr. Marinescu la Antena 1.
De asemenea, medicul atrage atenția cu privire la faptul că este important ca pacienții să țină legătura cu medicii de familie pentru a nu aglomera Camerele de Gardă din spitale, mai mult, s-ar reduce considerabil din timpii de așteptare.
”După părerea mea, cel puțin jumătate dintre cei care vin în camerele de gardă, nu doar la Matei Balș, ar putea să rezolve cu medicul de familie, dacă l-ar folosi ca prin filtru. Și în felul ăsta n-am avea timpii de așteptare. (...)
Oamenii vin pentru că au simptome, uneori zgomotoase. Atunci când vorbim de gripă, e acea afecțiune care te pune la pat realmente”, a mai spus dr. Marinescu.
Vezi și: Bronșiolita în formă gravă, simptome. Craiu: SFR este un semn major de severitate
Întrebat când se va scădea în intensitate sezonul gripal, dr. Marinescu a afirmat că ”foarte probabil” la sfârșit de ianuarie, ”nu înseamnă că se va întâmpla peste noapte, vom avea cazuri de gripă probabil și în martie. Aceste săptămâni sunt grele, dar se vor calma aceste lucruri”.
De altfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în urmă cu o săptămână că ”sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (...) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie - 10 februarie, după car va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă”.
Potrivit cifrelor făcute publice joi, 12 ianuarie, de INSP, această săptămână numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.884, comparativ cu 74.567 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (cu 37.9% mai mare) și cu 45.869 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.
Variația în plus față de media calculată de 55.973 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 83.8%.
De asemenea, au fost raportate 4.629 cazuri de gripă clinică la nivel național în S01. Răspândirea geografică este caracterizată ca largă, extinsă, cele mai multe cazurile de gripă clinică fiind raportate în municipiul București (1343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211), se arată în raportul INSP.
Vezi și: Cazuri cu tulpina Kraken, în România. Apostolescu: Simptomele sunt de o intensitate mai mare
În contextul în care ne aflăm în stare de alertă de gripă, dar avem și primele cazuri ale sub-variantei Omicron, Kraken, care este mult mai contagioasă, dr. Marinescu afirmă că nu această nou tulpină trebuie să ne îngrijoreze prea tare.
”E logic ca un virus care e de mult timp în circulație să sufere mutații, să fie diverse variante. Vorbim de acest Kraken, dar nu există elemente care să-mi spună că vorbim despre agresivitate sau de o virulență sporită.
Nu e un motiv care să mă facă să mă gândesc că voi avea situații complicate ca la început de pandemie. Sunt multe cazuri și trebuie prudență.
Din punctul meu de vedere, gripa, în momentul de față, este mult mai mai de temut în raport chiar cu varianta nouă, dacă mă uit la complicații, la riscuri”, a mai spus medicul, la Antena 1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...