Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Culcarea și trezirea cu doar o oră mai devreme ar putea reduce riscul de depresie majoră cu 23%, sugerează un nou studiu genetic complet publicat pe 26 mai în revista JAMA Psychiatry (link direct studiu).
Studiul, care a inclus 840.000 de persoane și a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Colorado Boulder și de la Institutul larg din MIT și Harvard, reprezintă unul dintre cele mai puternice dovezi de până acum că cronotipul - înclinația unei persoane de a dormi la un anumit moment - influențează riscul de depresie.
De asemenea, este printre primele studii care cuantifică cât d emare este schimbarea necesară pentru a influența sănătatea mintală.
Pe măsură ce oamenii își revin, post-pandemic, după munca și școala desfășurate online - o tendință care i-a determinat pe mulți să treacă la un program de somn diferit - descoperirile ar putea avea implicații importante.
„Știm de ceva timp că există o relație între momentul somnului și starea de spirit, dar o întrebare pe care o auzim adesea de la clinici este: Cu cât timp trebuie să ne trezim mai devreme ca să transformăm somnul într-un beneficiu pentru oameni?” a spus autorul principal Celine Vetter, profesor asistent de fiziologie integrativă la CU Boulder. „Am constatat că, chiar și dusul la culcare și trezirea cu o oră mai devreme sunt asociate cu un risc semnificativ mai mic de depresie”, a arătat ea.
„Genetica noastră este stabilită la naștere, astfel încât unele dintre prejudecățile care afectează alte tipuri de cercetări epidemiologice tind să nu afecteze studiile genetice”, a spus dr Iyas Daghlas, care a absolvit în mai Harvard Medical School.
Cercetătorii au evaluat datele genetice de la până la 850.000 de indivizi, inclusiv date de la 85.000 de persoane care au purtat dispozitive de monitorizare a sommnului timp de 7 zile și 250.000 care completaseră chestionare privind preferințele de somn. Acest lucru le-a oferit o imagine mai amplă, până la oră, despre modul în care variantele din gene influențează momentul când dormim și când ne trezim.
În cel mai mare dintre aceste eșantioane, aproximativ o treime dintre subiecții chestionați s-au auto-identificat persoane care se trezesc foarte devreme dimineață, 9% erau păsări de noapte, iar restul se situau undeva la mijloc. Per total, punct median de somn (punctul de la jumătatea momentului de culcare și trezire) a fost ora 3 dimineața, iar în general subiecții s-au culcat la 11 seara și s-au trezit la 6 dimineața.
Cu aceste informații la îndemână, cercetătorii au apelat la un eșantion diferit, care a inclus informații genetice, împreună cu înregistrări anonimizate medicale și de prescripție și anchete despre diagnosticele tulburării depresive majore.
Folosind noi tehnici statistice, aceștia s-au întrebat: Au și cei cu variante genetice care îi predispun la creștere timpurie un risc mai scăzut de depresie?
Răspunsul este un da ferm.
Fiecare punct median de somn cu o oră mai devreme (jumătatea distanței dintre culcare și ora trezirii) a corespuns cu un risc cu 23% mai mic de tulburare depresivă majoră.
Acest lucru sugerează că, dacă cineva care se culcă în mod normal la 1 dimineața, dacă se culcă la miezul nopții și doarme aceeași durată, ar putea reduce riscul de depresie majoră cu 23%; dacă merg la culcare la ora 23, ar putea să reducă acest risc cu aproximativ 40%.
Unele cercetări sugerează că obținerea unei expuneri mai mari la lumină în timpul zilei, pe care tinerii maturi tind să o obțină, are ca rezultat o cascadă de efecte hormonale care pot influența starea de spirit.
Alții observă că, având un ceas biologic sau un ritm circadian, tendințele diferite de cele ale majorității oamenilor pot fi în sine deprimante.
„Trăim într-o societate care este concepută pentru oamenii care se trezesc dimineața, iar păsările de noapte se simt adesea ca și cum ar fi într-o stare constantă de dezaliniere cu acest ceas social", a spus Daghlas.
El subliniază că este necesar un mare studiu clinic randomizat pentru a stabili definitiv dacă a merge la culcare devreme poate reduce depresia. Dar acest studiu deplaseaza cu siguranta greutatea dovezilor spre susținerea unui efect cauzal al somnului asupra depresiei. Pentru cei care doresc să treacă la un program de somn mai devreme, Vetter oferă următorul sfat:
„Păstrați-vă zilele luminoase și nopțile întunecate”, spune ea. „Beți cafeaua de dimineață pe verandă. Mergeți la muncă cu bicicleta dacă puteți, și diminuați timpul petrecut cu acele dispozitive electronice seara”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...