La vârsta a doua, prevenția...
Senatorul Tánczos Barna a anunțat că Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc va primi 25 de milioane de lei, în vreme ce Spitalului municipal din Odorheiu Secuiesc îi va fi alocată suma de zece milioane, iar spitalul din Gheorgheni va primi trei milioane de lei.
În ceea ce privește cea mai mare sumă alocată, respectiv 25 milioane lei pentru Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, deputatul Korodi Attila a precizat că în spatele acestor bani se află proiecte ce vizează atât dezvoltarea infrastructurii, cât și investiții în echipamente.
„Anul trecut, mai mult de 23 de milioane de lei au intrat în echipamente, aparate medicale, un plus care a adus capacitatea de a oferi servicii sanitare foarte ridicate în comparație cu alte orașe, municipii. Adevărul este că suntem la 100-150 de km de marile centre, care ne blochează, și multe intervenții trebuie făcute la nivel local, pentru că altfel logistica sanitară nu are cum să rezolve situații de criză. Investițiile vor merge pe echipamente, pe lângă cele 23 de milioane, vin și echipamente direct din programul național, cum ar fi un CT, un RMN, care anul trecut au primit linie și echipament și acum se finalizează ca să fie puse în funcțiune", a explicat Korodi Attila, citat de Agerpres.
Despre Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, senatorul Tánczos Barna a spus că are un proiect „foarte ambițios", de înființare a unui centru de radioterapie oncologică la Cristuru Secuiesc, în vreme ce Spitalul Municipal din Gheorgheni intenționează să efectueze reparații capitale și să achiziționeze aparatură medicală.
Întrebați despre eventualele fonduri alocate Spitalului Municipal din Toplița, parlamentarii UDMR au spus că nu au date despre investițiile de acolo, dar cred că unitatea medicală a avut finanțări de la Ministerul Sănătății în mod regulat.
Referindu-se la alocările bugetare pe anul 2020, senatorul Tánczos Barna a mai spus că județul Harghita are la dispoziție un buget de aproximativ 27 de milioane de lei pentru dezvoltarea autorităților publice locale, existând posibilitatea ca municipiile care finanțează instituții culturale strict din bugetul propriu să obțină bani dintr-un fond de 3% din impozitul pe venit pentru teatre, opere și filarmonici, care figurează în bugetul de stat și care s-a înființat la propunerea UDMR.
În legătură cu bugetul Consiliului Județean, parlamentarul a spus că acesta va fi mai mic decât anul trecut, dar consideră că se vor compensa pierderile prin cele 38 de milioane lei alocate pentru spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni.
„Nu am fost de acord cu toate inițiativele Guvernului liberal și ale Ministerului de Finanțe, dar eu cred că este o formulă relativ bună pentru autoritățile publice locale din județul Harghita varianta prevăzută în bugetul anului 2020 publicată în Monitorul Oficial ca Legea nr. 5 din 2020", a conchis Tánczos Barna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...