Această vitamină îți protejează...
Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul utilizat de medici pentru a descrie faptul că o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive.
Cele mai bune estimări disponibile la acest moment arată că în România au loc anual un număr de aproximativ 60.000 – 70.000 de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea, aproximativ 55.000 sunt accidente vasculare cerebrale ischemice iar restul sunt AVC hemoragice.
Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.
Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.
Accidentele vasculare cerebrale sunt de 2 tipuri:
AVC ischemice – cauzate de blocarea unei artere care alimentează creierul cu oxigen și substanțe nutritive de către un cheag de sângeAVC hemoragice – cauzate de ruptura unui vas de sânge și acumularea sângelui în interiorul creierului (hemoragie cerebrală) sau la suprafața creierului (hemoragie subarahnoidiană).
Când întreruperea alimentării cu sânge a creierului este temporară (de obicei nu mai mult de o oră), se numește atac ischemic tranzitor (AIT). Acesta nu determină simptome pe termen lung dar este de asemenea o urgență medicală pentru că poate fi urmat de un AVC ischemic sever, potrivit Asociația ALIA (Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral).
Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.
Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Un procent semnificativ de pacienți care suferă un AVC decedează în primele 30 de zile după AVC iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).
Foto: Facebook Andrei Baciu
Medicul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus care sunt cele mai importante trei semne ale unui accident vascular cerebral (AVC) şi ce trebuie să facem pentru a salva o persoană.
Potrivit medicului, "dacă nu se acționează rapid, în primele 4 ore, efectele devin ireversibile".
"Trei lucruri simple pe care dacă le recunoști, vei salva viața cuiva.
Se estimează că atunci când o persoană suferă un accident vascular cerebral, pierde cam 2 milioane de neuroni pe minut.
De asta este important să recunoaștem atunci când cineva suferă un AVC. Cele mai frecvente manifestări pe care le putem recunoaște sunt:
- asimetria facială
- vorbirea incoerentă
- paralizia sau amorțirea bruscă a mâinii sau a piciorului.
Să le luăm pe rând. Asimetria facială, atunci când jumătatea inferioară a feței este căzută sau colțurile gurii sunt îndreptate în direcții opuse, este un semnal major în cazul unul AVC.
Apoi, vorbirea incoerentă, dificultățile de înțelegere a ceea ce spun ceilalți pot fi semnale importante, la fel și paralizia sau amorțirea bruscă a mâinii sau a piciorului. Nu toate persoanele au aceleași simptome, dar acestea trei sunt printre cele mai comune.
Uneori, pot apărea brusc tulburări de vedere sau persoana în cauză își pierde echilibrul și nu se mai poate coordona.
Când cineva prezintă aceste simptome este foarte probabil vorba despre un AVC. Într-un astfel de caz, trebuie să apelăm urgent 112.
Cum spuneam, la fiecare minut se pierd aproximativ 2 milioane de neuroni. În cele mai multe cazuri, dacă nu se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate de la declanșarea accidentului, efectele devin ireversibile. Dacă știm ce este de făcut, putem face diferența!
Cum știi că ești infectat cu Salmonella. Ce e INTERZIS să mănânci la REGIM. Mulți fac greșeala asta
O campanie de informare a fost inițiată de curând de asociația ALIA. Ei au făcut și un video foarte intuitiv și ușor de memorat. Una dintre șase persoane face un AVC, la un moment dat pe parcursul vieții.
Deci haideți să ținem minte aceste trei semne. Și atunci când vedem că se întâmplă, e esențial să ajutăm persoana respectivă să ajungă cât mai repede la spital. Dacă suntem informați, vom ști ce să facem.
Și noi putem ajuta ca prietenii, colegii și familia noastră să poată recunoaște simptomele unui AVC, distribuind acest video", este mesajul transmis de dr. Andrei Baciu.
Vezi VIDEO aici:
Riscul de a suferi un AVC variază în funcție de mulți factori și trebuie apreciat pentru fiecare persoană în parte.
O serie de factori, numiți “factori de risc”, influențează producerea unui AVC. O parte dintre acești factori de risc sunt comuni pentru toate tipurile de AVC (AVC ischemic, AVC hemoragic – hemoragia cerebrală și hemoragia subarahnoidiană), însă există și factori specifici pentru fiecare dintre tipurile de AVC.
1. Hipertensiunea arterială (cel mai important factor de risc pentru AVC)
2. Vârsta peste 40 de ani
3. Bolile cardiace (în special fibrilația atrială)
4. Fumatul
5. Diabetul zaharat
6. Valorile crescute ale colesterolului
7. Lipsa activității fizice (sedentarismul)
8. Obezitatea
9. Consumul de alcool
10. Istoricul de AVC ischemic sau AIT
11. Istoricul familial de AVC la vârstă tânără.
Trebuie să știi asta: Cum procedezi dacă ești singur și faci INFARCT
1. Hipertensiunea arterială
2. Fumatul
3. Tratamentul cu anticoagulante orale
4. Prezența unui anevrism cerebral (pentru hemoragia subarahnoidiană)
Trebuie să știi asta: Ce fac în caz de AVC. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...