Te pregătești pentru prima ta...
Cardiomiopatia este o afecțiune a mușchiului inimii care afectează capacitatea inimii de a pompa sângele eficient.
Există mai multe tipuri de cardiomiopatii, iar cele mai comune includ:
- cardiomiopatia dilatativă
- cardiomiopatia hipertrofică
- cardiomiopatia restrictivă
- cardiomiopatia aritmică.
Simptomele cardiomiopatiei pot varia în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii, dar pot include oboseală, dificultăți de respirație, umflarea picioarelor și a abdomenului, palpitații și senzație de leșin.
În ultimii ani, tratamentul pentru cardiomiopatii s-a diversificat, adaptându-se la diferitele forme de insuficiență cardiacă.
Două clase noi de medicamente au devenit disponibile: una care a demonstrat reducerea mortalității și a spitalizărilor pentru diverse forme de cardiomiopatii dilatative, și alta care s-a dovedit eficientă în reducerea evenimentelor cardiovasculare majore la pacienții cu insuficiență cardiacă.
"Tratamentul în ultimii ani s-a completat în ceea ce privește cardiomiopatiile, în funcție de prezența diferitelor forme de insuficiență cardiacă.
Dacă este să amintim dintre clasele noi de medicamente care au apărut pentru tratamentul cardiomiopatiilor dilatative cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, de exemplu, avem la dispoziție la ora actuală două clase noi de medicamente. O clasă numită army, care în urmă cu câțiva ani a demonstrat reducerea mortalității și a spitalizărilor pentru insuficiența cardiacă în diferite forme de cardioiopatii dilatative.
Și mai recent, în ultimii 2 ani au apărut clasa de medicamente numită SGLT2, o clasă de medicamente provenită din diabetologie, care iată că dovedește și eficacitatea pe evenimentele cardiovasculare majore la pacienții cu insuficiență cardiacă.
Pe lângă aceste tratamente generale vorbim de tratamente specifice, diferite forme de cardiomiopatii.
Aici diagnosticul genetic este important pentru a stabili forma de cardiomiopatie, fiindcă așa cum spuneam, multe dintre formele de cardiomiopatii pe care noi le diagnosticăm acum au tratamente specifice care pot fi aplicate.
Unele sunt deja disponibile în România, pe altele așteptăm să le avem cât de curând", a declarat Prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Fundația Română a Inimii, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează".
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...