Tratamentul pentru cancer: obezitatea îi scade eficiența

Medicamente
Pacienții cu cancer de sân care sunt supraponderali sau obezi au un răspuns mai slab la un anume medicament administrat în chimioterapie.

Pacienții cu cancer de sân care sunt supraponderali sau obezi ar putea răspunde mai greu la tratamentul cu docetaxel, un medicament comun pentru chimioterapie, față de pacienții cu greutate normală. O echipă internațională de cercetători a bazat această concluzie pe o analiză retrospectivă a datelor dintr-un studiu clinic de anvergură. Studiul lor a fost publicat în Journal of Clinical Oncology.
În majoritatea țărilor europene, peste 50% dintre femei sunt supraponderale sau obeze (cu un indice de masă corporală (IMC) peste 25 kg / m2, definit de OMS). În Statele Unite, acest lucru este valabil pentru peste 63% dintre femei, iar această proporție este în creștere. Nu se cunoaște pe scară largă, dar femeile obeze prezintă un risc mai mare de a face cancer la sân, iar pacienții cu cancer de sân obez au un risc mai mare de a recidiva. Mai mult, deși mulți pacienți cu cancer sunt supraponderali sau obezi, eficacitatea medicamentelor anticanceroase raportat la IMC nu este cunoscută în general.

Analiza a 2.800 de pacienți

Pentru studiu, o echipă condusă de cercetători de la KU Leuven și Institutul Jules Bordet (Belgia), Universitatea din Milano și Institutul Național al Cancerului (Italia) au analizat datele dintr-un studiu clinic cu peste 2.800 de pacienți cu cancer de sân care au început aproximativ la începutul anilor 2000. Datele pacienților au fost colectate pe parcursul a mai mult de zece ani. Pacienții din studiu au fost tratați cu o combinație de medicamente chimioterapice cu sau fără docetaxel, unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru chimioterapie din lume.
Cercetătorii au analizat apoi câți pacienți au recidivat și câți au murit. Analiza lor statistică a datelor arată că pacienții supraponderali și obezi care au primit docetaxel ca parte a tratamentului au avut rezultate mai slabe decât pacienții slabi (IMC între 18,5 și 25 kg / m2). Această diferență nu a fost observată la pacienții care au primit regimul de chimioterapie care nu includea docetaxel. „Docetaxel este un medicament lipofil, sugerând că grăsimea prezentă în organism ar putea absorbi o parte din medicament înainte de a putea ajunge la tumoare”, explică profesoara Christine Desmedt de la Laboratorul KU Leuven pentru cercetare translațională a cancerului de sân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel