Tratamentul experimental care distruge celulele canceroase fără medicamente

Celule
Un tratament experimental folosește o metodă revoluționară de tratament al cancerului, fără a utiliza medicamente. Rezultatele testelor pe șoareci arată o eficiență ca și chimioterapia, dar fără efectele secundare ale acesteia.

Una dintre cele mai recente metode inițiate de oamenii de știință pentru tratarea cancerului folosește un atac troian pentru a determina celulele canceroase să se autodistrugă - toate fără a utiliza medicamente.
Cheia tehnicii este utilizarea unei nanoparticule acoperite cu un aminoacid specific numit L-fenilalanină, unul dintre acești acizi pe care se bazează celulele canceroase pentru a crește. L-fenilalanina nu este produsă de organism, ci este absorbită din carne și produse lactate.
În testele efectuate pe șoareci, nanoparticulele - numite Nano-pPAAM sau Nanoscopic Fenylalanine Minoic aminoacid poros - au ucis celulele canceroase în mod specific și eficient, prezentându-se ca un aminoacid prietenos înainte de a determina celulele să se distrugă singure, potrivit ScienceAlert.
Modul de autodistrugere este declanșat pe măsură ce nanoparticulele pun în producție anumite substanțe chimice cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen (ROS). Este suficient să doborâți celulele canceroase, lăsând intacte celulele vecine sănătoase.
„Împotriva învățăturii convenționale, abordarea noastră a implicat utilizarea nanomaterialului ca medicament în loc de purtător de medicamente”, spune omul de știință material Dalton Tay de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.
„Aici, proprietățile selective pentru cancer și uciderea Nano-pPAAM sunt intrinseci și nu trebuie să fie activate de niciun stimul extern. Aminoacidul L-fenilalanină acționează ca un cal troian - o mantie pentru a masca nanoterapeuticile din interior.”

Eficiență comparabilă cu chimioterapia, fără efecte secundare

S-a demonstrat că nano-pPAAM distruge aproximativ 80 % din celulele cancerului de sân, piele și gastric la șoareci, cam la fel cu medicamentele actuale pentru chimioterapie (dar fără toate efectele secundare, desigur). Deși periculos pentru celulele canceroase, se bazează pe o nanoparticulă de silice clasificată ca fiind sigură pentru oameni de către autoritățile de reglementare din SUA.
Abordarea ar trebui să simplifice producția acestui tip de tratament, deși există o cale de parcurs înainte ca aceste teste de laborator să conducă la tratamente eficiente pentru oameni. Până în prezent s-au efectuat doar teste de laborator și pe șoareci, dar primele rezultate sunt promițătoare - doar unul dintre mai multe moduri în care oamenii de știință încearcă să scape corpul de cancer.
O mulțime de studii recente au analizat modalități prin care nanoparticulele pot viza mai bine celulele canceroase fără a perturba restul corpului prea mult, dar sunt de obicei încărcate cu medicamente, ceea ce nu este cazul aici.
„Acest lucru va ajuta în cazurile de cancer recurente care, în cele din urmă, devin rezistente la medicamentele cu care le bombardăm: aici nu există medicamente implicate, deci nu este nimic la care să devină rezistent. Această nouă abordare ar putea promite mult pentru celulele canceroase care nu au reușit să răspundă la tratamentul convențional precum chimioterapia”, spune specialistul în cancer de sân Tan Ern Yu de la spitalul Tan Tock Seng din Singapore, care nu a fost implicat în studiu.
Cercetarea a fost publicată în Small.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel