Semaglutida, asociată cu o afecțiune oculară gravă. Poate duce la orbire

semaglutida - FOTO: Freepik@jcomp
Diabeticii care urmează acest tratament sunt expuși unui risc uriaș. Substanța de bază poate provoca orbirea.

Injecțiile populare pentru pierderea în greutate, Ozempic și Wegovy, au fost legate de o afecțiune oculară rară care poate cauza orbire. Persoanele cu diabet cărora li s-a prescris semaglutidă (sub numele de brand Wegovy și Ozempic) au fost de peste patru ori mai susceptibile să fie diagnosticate cu o afecțiune numită neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică (NAION), conform unui nou studiu.

Între timp, persoanele supraponderale sau obeze cărora li s-au prescris aceste medicamente au fost de peste șapte ori mai susceptibile să dezvolte această afecțiune comparativ cu cele care au luat alte medicamente pentru pierderea în greutate, transmite Reuters.

Studiu amplu

Studiul nou, publicat în JAMA Ophthalmology, a fost condus de Joseph Rizzo, profesor de oftalmologie la Harvard Medical School din SUA.

"Utilizarea acestor medicamente a explodat în țările industrializate și au adus beneficii semnificative în multe privințe, dar discuțiile viitoare între pacient și medicul lor ar trebui să includă NAION ca un posibil risc. Este important să apreciem, totuși, că riscul crescut este legat de o tulburare relativ neobișnuită", a explicat prof. Joseph Rizzo.

Se estimează că NAION afectează 10 din 100.000 de persoane în populația generală.

Profesorul Rizzo a menționat că pierderea vizuală cauzată de NAION este fără durere și poate progresa pe parcursul mai multor zile înainte de a se stabiliza. El și colegii săi au decis să investigheze legătura potențială între semaglutidă și NAION vara trecută, după ce trei pacienți din practica sa au fost diagnosticați cu pierdere de vedere cauzată de NAION într-o singură săptămână. Toți pacienții luau semaglutidă.

Vezi și: Cofeina, rol protector asupra creierului. Ar putea preveni apariția bolii Alzheimer

Pentru a investiga legături posibile, cercetătorii au examinat datele a peste 16.000 de pacienți de la Mass Eye and Ear (un spital de învățământ Harvard) tratați pe o perioadă de șase ani.

Ei au comparat pacienții care au primit rețete pentru semaglutidă cu cei care au luat alte medicamente pentru diabet sau pierdere în greutate. Dintre cei 16.827 de pacienți, 710 aveau diabet de tip 2, dintre care 194 au primit semaglutidă.

Aproape 979 de pacienți erau supraponderali sau obezi, dintre care 361 au primit semaglutidă. În rândul persoanelor cu diabet de tip 2, au avut loc 17 evenimente de NAION la pacienții cărora li s-a prescris semaglutidă, în comparație cu șase pe alte medicamente pentru diabet.

În trei ani, 8,9% dintre persoanele care luau semaglutidă au avut NAION, comparativ cu 1,8% pe celelalte medicamente, au descoperit cercetătorii. Între timp, în cazul pacienților care erau supraponderali sau obezi, au avut loc 20 de evenimente NAION la persoanele cărora li s-a prescris semaglutidă, comparativ cu trei pe alte medicamente.

În trei ani, 6,7% dintre persoanele care luau semaglutidă au avut NAION, comparativ cu 0,8% pe alte medicamente.

Vezi și: Anticoagulantele, esențiale în cazul pacienților cu fibrilație atrială. Scad riscul de AVC ischemic recurent

Pacient diabetic - FOTO: [email protected]

Limitările studiului

Cercetătorii au afirmat că sunt necesare studii ulterioare, mai mari, adăugând că Mass Eye and Ear a văzut un număr neobișnuit de mare de persoane cu boli rare ale ochilor.

Ei au adăugat că numărul de cazuri de NAION observate în perioada de șase ani a studiului a fost relativ mic.

"Rezultatele noastre ar trebui considerate semnificative, dar provizorii, deoarece sunt necesare studii viitoare pentru a examina aceste întrebări într-o populație mult mai mare și mai diversă.

Acestea sunt informații pe care nu le aveam înainte și ar trebui incluse în discuțiile între pacienți și medicii lor, în special dacă pacienții au alte probleme cunoscute ale nervului optic, cum ar fi glaucomul sau dacă există o pierdere vizuală semnificativă preexistentă din alte cauze", a mai spus prof. Rizzo.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă

Ce este neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică

Neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică (NAION) este o afecțiune oculară în care fluxul de sânge către nervul optic poate fi restricționat. Aceasta duce la pierderea bruscă și nedureroasă a vederii într-un singur ochi.

Medicii nu cunosc exact cauza NAION, dar cred că poate fi legată de apneea de somn și anumite medicamente. Totuși, alte afecțiuni de sănătate precum diabetul și hipertensiunea pot crește probabilitatea de a dezvolta NAION.

NAION este cea mai frecventă cauză de leziune bruscă a nervului optic la persoanele peste 50 de ani. Simptomele includ:

- pierderea bruscă și nedureroasă a vederii într-un singur ochi

- vedere încețoșată sau nuanțată, în special când privirea este îndreptată în jos

- dureri de cap sau durere în jurul ochiului, în cazuri rare, potrivit Medical News Today.

De asemenea, semnele clinice pot include:

- umflarea acută a discului optic

- hemoragia la nivelul discului optic

- pierderea altitudinală a câmpului vizual (pierderea vederii în jumătatea orizontală a câmpului vizual)

- deteriorarea cronică a nervului optic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel