Tratamente ineficiente, încurajate de unele cercetări

Medicamentele fara prescriptie luate fara sa ceri sfatul medicului pot fi periculoase
Unele cercetări pot încuraja tratamentele ineficiente, potrivit unor cercetători care sugerează că sunt studii clinice care promovează  prescrierea unor  astfel de tratamente care sunt și costisitoare.

Oamenii de știință de la Universitatea McGill și-au concentrat atenția asupra pregabalinului, unul dintre cele mai bine vândute medicamente din lume. Potrivit acestora, pregabalinul este folosit pe scară largă pentru indicații care nu sunt aprobate de Autoritatea care Reglementează Medicamentele din Canada sau FDA ("off-label").

Bazându-se pe înregistrările publicate ale studiilor, cercetătorii au reconstruit cronologia dezvoltării medicamentului pregabalin pentru a înțelege ce dovezi le-au fost disponibile clinicienilor și creatorilor de linii directoare clinice atunci când iau decizii și recomandări privind tratamentul și cum a fost coordonată testarea. Constatarea lor fundamentală a fost că, după ce pregabalinul a primit prima aprobare, cercetarea a fost adesea mai bună pentru a crea percepția că pregabalinul ar putea să acționeze împotriva altor boli decât a dovedit acest lucru. De exemplu, au constatat că, în ciuda unui deceniu care trecut de la publicarea unui mic studiu care sugerează că pregabalinul ar putea trata pacienții cu dureri de spate, nu au fost publicate până în prezent studii clinice mari și riguroase de urmărire.

Profesorul McGill, Jonathan Kimmelman, directorul unității de etică biomedicală din cadrul Facultății de Medicină și autorul principal al studiului, a venit prima dată cu ideea studiului după vizionarea filmului documentar "Merchants of Doubt". Filmul a arătat cum industria tutunului și petrolului au manipulat știința pentru a pune semne de îndoială între autoritățile de reglementare și public despre relația dintre produsele lor și sănătatea publică. Profesorul Kimmelman se întreba dacă ar putea exista un proces analog în medicină.

El credea că companiile farmaceutice ar dori să creeze percepția că medicamentele lor ar putea fi utile pentru alte indicații decât pentru cele pentru care sunt aprobate. Cercetătorii au descoperit ceva mai complex.

,,Am fost surprinși să descoperim că problemele pe care le documentam sunt parțial conduse de cercetători care primesc finanțare de la agențiile de cercetare federale și / sau propriile centre medicale. Dezvoltarea de medicamente este ca o cursă, în care primul alergător încearcă să arate că un medicament ar putea funcționa, iar al doilea alergător demonstrează că un medicament nu funcționează. Această cursă funcționează foarte bine înainte ca un medicament să fie aprobat, deoarece autoritățile de reglementare din domeniul medicamentelor, cum ar fi Health Canada și FDA împiedică companiile să-și comercializeze medicamentele până când acestea au alergat întreaga cursă. Medicii sunt liberi să folosească medicamentul pentru alte indicații decât pentru ce este aprobat și nu există obligații pentru companii să dovedească dacă un medicament funcționează în alte boli, ceea ce înseamnă că testele de cercetare pentru medicamentele deja aprobate încurajează adesea utilizarea de tratamente care ar putea să nu fie eficiente.", explică prof. Kimmelman, autorul principal al studiului.

Prescrierea off-label nu e greșită

Potrivit Science Daily.com specialiștii susțin că "nu există nimic în mod inerent greșit în ceea ce privește folosirea medicamentelor în afara etichetei. De fapt, multe medicamente care sunt indicate off-label sunt susținute de dovezi solide. În plus, sistemele de sănătate sunt afectate în cazul în care rambursează costurile unor tratamente ineficiente.

Prof. Kimmelman a punctat faptul că ideea studiului nu a fost de a condamna încercările individuale, dar a atras atenția asupra utilizării tratamentelor care ar putea să nu fie eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel