Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
O mie de pacienți cu HIV din Constanța sunt în pericol! Deja, dintre ei, câteva zeci de pacienți au fost nevoiți să întrerupă tratamentul pentru că spitalul care-i trata nu a terminat la timp procedurile de achiziție și nu are toate medicamentele din schema de tratament ca să le administreze.
Câteva zeci de pacienți au întrerupt deja tratamentul
„O parte din pacienții cu HIV din Constanța au fost nevoiți să întrerupă tratamentul antiretroviral, din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, nu poate achiziționa medicamentele pentru că nu a reușit să finalizeze procedura legală de achiziție. A achiziționat tratament cât i-a permis legea prin procedură de urgență, spune managerul spitalului din Constanța. La Constanța sunt aproximativ 1.000 de pacienți în tratament, câteva zeci sunt deja afectați, în următoarele zile numărul lor va crește", a anunțat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
Medicamentele antiretrovirale încetinesc replicarea HIV în organism, iar dacă e întreruptă administrarea lor, există riscul ca boala să se declanșeze. Apoi, întreruperile acestea sunt vinovate și de apariția mutațiilor virusului, care devine rezistent la tratament. O soluție în cazul pacienților din Constanța ar exista, doar că, la fel ca orice procedură birocratică, rezolvarea va dura, în condițiile în care viața lor este pusă în pericol.
„Ministerul Sănătății știe de problemă, nu-i poate ajuta rapid nefiind un contract de achiziție pentru medicamente la Constanța. Se pare că mâine va semna Ministerul Sănătății contractul pe procedura de achiziție națională pentru tratamentul pacienților cu HIV, pe care va putea comanda și spitalul din Constanța (medicamente, n.r.), dar asta înseamnă încă cel puțin o săptămână de așteptare până se onorează comanda, dacă distribuitorii de medicamente au marfă în stoc și o duc repede la Constanța", spune liderul UNOPA.
Banii nu ajung pentru tot anul
Niciun alt spital nu poate prelua pacienții, pentru că sunt pe sfârșite cu stocurile proprii de medicamente, „toată țara așteaptă o suplimentare de buget pentru luna decembrie și începutul lui 2019. Din păcate și rectificarea bugetară întârzie, dacă nu vine până la sfârșitul lunii noiembrie, vom avea alte județe cu întreruperi de tratament", a continuat Iulian Petre.
Și de data asta, pacienții și reprezentanții lor sunt nevoiți să caute soluții în locul autorităților.
„Soluția parțială pe care am propus-o doamnei ministru al Sănătății a fost ca să suplimenteze acum / azi bugetul de tratament pentru Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș" din București, care ar putea astfel să ajute pacienții care ar veni de la Constanța să ridice tratamentul din Capitală. Nu știm dacă va reuși Ministerul să facă asta, depinde de resursele de fonduri pe care le mai are, Ministerul fiind primul care așteaptă rectificarea bugetară zilele astea".
În ultimele luni au fost mai multe probleme punctuale în câteva județe ale țării, ar nu atât de grave ca aceasta.
„Problemele punctuale semnalate public în alte județe în ultima perioadă s-au rezolvat, spitalele au reușit să semneze contracte de achiziție și să aducă tratament", a încheiat Iulian Petre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...