TRANSPLANT: Român de 42 de ani, donator de celule stem hematopoietice pentru un nou-născut din Italia

Ioan Eugen Moldovan, bărbatul român care a donat celule stem pentru un copilaș din Italia
Ioan Eugen Moldovan, un român care astăzi a împlinit 42 de ani, a donat, chiar de ziua sa de naștere, celule stem hematopoietice pentru a salva viața unui nou-născut în vârstă de doar 5 luni, mai precis o fetiță, din Italia.

Ioan Eugen Moldovan s-a înscris în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopietice acum trei ani, dar abia în luna august a acestui an a fost sunat pentru prima dată și întrebat dacă vrea să doneze. Asta s-a întâmplat după ce el fost identificat în registrele internaționale drept donator 100% compatibil pentru un pacient-bebeluș din Italia. Este vorba de o fetiță în vârstă de doar cinci luni, care are nevoie vitală de un transplant de celule stem. Bărbatul a făcut intervenția de recoltare chiar astăzi, când împlinește 42 de ani.

A dăruit o viață de ziua sa

„Mă simt bine. Nu a fost o procedură dureroasă. Dacă ești sănătos și nu ai probleme medicale, nu te împiedică nimic să donezi. A fost o întâmplare să fac asta chiar de ziua mea, dar sunt împăcat sufletește că am putut ajuta și am avut eu norocul să dau șansa la viață unui copil", a spus Ioan Eugen Moldovan, donatorul român.

„Este un om absolut sănătos care a hotărât că vrea să salveze o viață. Este un român care s-a înscris voluntar în Registrul Român al Donatorilor de Celule Stem și a fost a fi compatibil cu o persoană din străinătate care are nevoie de transplant. Prin registrul nostru, toate aceste conexiuni sunt oficiale și standardizate, și atunci că astăzi este ziua în care el va dona celulele stem periferice pentru pacientul din străinătate. A venit astăzi la Fundeni pentru această procedură, care se desfășoară în circa 3-4 ore. Fiindcă astăzi s-a întâmplat să fie și Ziua de naștere a donatorului, ne-am gândit să facem cunoscut acest gest", a explicat prof dr Alina Tănase, coordonatorul programului de transplant medular, de la Institutul Fundeni.

„Este un gest de o generozitate și importanță covârșitoare! Donatorii de celule stem pur și simplu salvează viața cuiva sau în cel mai rău caz prelungesc viața cuiva. Cineva pe care nu îl cunosc, despre care nu știu și nici nu vor afla vreodată ceva – cel mult țara în care se află", spune Dr. Aurora Dragomirișteanu, Director General, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Transportul celulelor stem recoltate este organizat de Registrul Italian de Transplant, cu un curier special, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții speciale. Spre exemplu, aceste celule nu pot trece prin raze X pentru că acestea distrug celulele. Transplantul va fi făcut mâine, în Italia.

66.909 români sunt înscriși, în acest moment, în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și 235 români au beneficiat până acum de transplant de celule stem, dar sunt 37 de pacienți care încă așteaptă un donator potrivit.

Ce sunt celule stem hematopoietice și cum poți deveni donator

Celulele stem sunt așa-numitele celule-mamă care nu au preluat încă o funcție specifică. Ele se pot multiplica singure și se pot specializa într-o funcție anume, înlocuind în acest fel celulele moarte. Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor de sânge – leucocite, hematii și trombocite.

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, soluția o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice, dar în peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei. De aceea sunt necesare Registrele de donatori, pentru a pune laolaltă informații despre donatori din toată lumea și de a crește șansele de vindecare pentru pacienții care nu au alte soluții.

Cu toate astea, șansa unui pacient de a găsi un donator compatibil este mai mare în rândul persoanelor din țara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai mulți români să se înscrie în Registru.

Dacă vrei să te înscrii în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, este foarte simplu: trebuie să ai între 18 și 45 de ani și să fii sănătos. Apoi, te poți înscrie online pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/. Completezi un formular cu datele personale de contact și Registrul îți expediază acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să îți recoltezi singur probele și durează doar 5 minute.

Apoi trimiți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, cei de la Registru fac analizele și dacă totul este în regulă, te anunță că ai devenit un potențial donator de celule stem hematopietice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel