Transplant. Mai multe vieți au fost salvate la Iași

Operație de transplant
Mai multe persoane au primit o nouă şansă la viaţă după ce familia unei persoane din Bacău care se afla în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe.

Transplant. Coordonatorul Centrului Regional de Transplant, dr. Raluca Neagu, a declarat marţi că donatorul este un băiat în vârstă de 18 ani, din judeţul Bacău, aflat în moarte cerebrală. Potrivit sursei citate, în timpul intervenţiei s-au prelevat cei doi rinichi, ficatul, corneea, ţesut osos şi de tendon.

"Pentru rinichi şi ficat s-au făcut operaţii de transplantat în cursul nopţii de luni spre marţi. Rinichii au fost transplantaţi unor pacienţi în vârstă de 57 de ani. Ficatul a fost transplantat unei femei de 44 de ani, din Tecuci, care din februarie a fost diagnosticată ciroză biliară primitivă. Corneea va fi transplantată în cursul zilei de miercuri, cinci persoane cu afecţiuni oculare grave fiind în curs de evaluare. Ţesutul osos şi tendonul au fost transportate la Bucureşti pentru transplantare", a spus dr Raluca Neagu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon, medicul Ionuţ Nistor, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că intervenţia chirurgicală a fost complexă întrucât cele două două intervenţii de transplant renal efectuate de la donator aflat în moarte cerebrală s-au efectuat simultan.

Transplant. A doua șansă la viață

Potrivit sursei citate, beneficiarii sunt un bărbat şi o femeie, ambii în vârstă de 57 de ani. "Aceste intervenţii au fost făcute unor pacienţi de 57 de ani. Primul pacient, o doamnă din judeţul Vaslui care era diagnosticată din 2008 cu o boală autoimună, în 2008 făcea dializă. Pentru ea a fost o şansă. Ea a mai fost chemată dar abia acum a fost compatibilă. Al doilea caz este un pacient de 57 de ani diagnosticat din 2012 cu o boală polichistică genetică", a declarat presei conf.univ.dr Ionuţ Nistor.

Potrivit sursei citate, până acum la Iaşi s-au efectuat 20 de transplanturi renale, doar patru fiind de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. "Ne apropiem de cifra de 20 de transplanturi efectuate anul acesta la Spitalul Parhon. Din păcate mai puţine intervenţii de la donator aflat în moarte cerebrală. Anul acesta sunt doar patru astfel de donări. Sperăm să avem un sfârşit de an mult mai promiţător ca până acum şi astfel să dăm o şansă în plus celor aflaţi pe lista de aşteptare. Credem că este nevoie de o campanie care să explice şi să folosim un limbaj pe care să îl înţeleagă absolut orice persoană în care să explicăm ce înseamnă moarte cerebrală, ce înseamnă gestul de a dona, câte persoane se află pe lista de aşteptare, ce înseamnă viaţa cu dializă. Toate aceste lucruri cred că ar ajuta la acceptarea mai uşoară a unei cereri de donare atunci când ea se va efectua. Şi procedura de a fi donator din timpul vieţii trebuie şi ea simplificată astfel încât dacă există o astfel de opţiune exprimată în timpul vieţii să se reducă la birocraţie", a spus dr. Ionuţ Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel