Transplant integral de ochi, realizat în premieră mondială. Pacientul a primit și jumătate de față

transplant integral de ochi - FOTO: Freepik@polonio
Un transplant integral de ochi și jumătate de față a fost realizat în premieră mondială, de medicii din Statele Unite ale Americii. În urma unui accident, un bărbat a fost mutilat. A rămas fără un ochi și jumătate de față. Acum, medicii i-au redat vederea și chipul.

Un transplant integral de ochi și jumătate de față a fost realizat în premieră mondială, de medicii din Statele Unite ale Americii. O echipă de medici de la NYU Langone Health a efectuat prima transplantare la nivelul întregului ochi și parțial la nivelul feței din lume.

Transplantarea întregului ochi marchează o schimbare majoră de paradigmă pentru terapiile potențiale de vedere

O echipă de chirurgi de la NYU Langone Health a realizat prima transplantare a întregului ochi și parțial la nivelul feței pentru un veteran militar în vârstă de 46 de ani din Arkansas, care a supraviețuit unui accident de muncă. Operația a inclus transplantul întregului ochi stâng și a unei părți a feței de la un singur donator, transformând aceasta în prima transplantare umană a întregului ochi din istoria medicală și singurul caz reușit de transplant combinat de acest fel, arată un comunicat al NYU Langone Health.

Deși nu se știe încă dacă va recăpăta vederea, de la procedura din mai 2023, ochiul stâng transplantat a arătat semne remarcabile de sănătate, inclusiv flux sanguin direct către retina - zona din spatele ochiului care primește lumină și trimite imagini către creier. Cu toate că există încă multe întrebări într-un caz fără precedent, acest succes revoluționar deschide noi posibilități pentru progresele viitoare în terapiile de vedere și domeniile medicale conexe.

Vezi și: Trucul simplu care te ajută să ții mucegaiul din casă la distanță. Durează doar câteva secunde și trebuie făcut dimineața. Greșeala pe care o faci când cureți mucegaiul

Despre procedură

Operația din 27 mai a durat aproximativ 21 de ore și a implicat o echipă de peste 140 de chirurgi, asistente și alte profesioniști din domeniul sănătății, condusă de Eduardo D. Rodriguez, MD, DDS, director al Programului de Transplant de Față, profesorul Helen L. Kimmel de Chirurgie Plastică Reconstructivă și șeful Departamentului de Chirurgie Plastică Hansjörg Wyss la NYU Langone.

Destinatarul, Aaron James din Hot Springs, Arkansas, a supraviețuit unui șoc electric mortal de 7.200 de volți în timp ce lucra ca linist de înaltă tensiune în iunie 2021, când fața sa a atins accidental un fir sub tensiune. În ciuda mai multor intervenții chirurgicale reconstructive, James a suferit leziuni extinse, inclusiv pierderea ochiului stâng, a brațului stâng dominant deasupra cotului, întreaga sa nas și buze, dinții din față, zona obrazului stâng și bărbia până la os.

”Aaron a fost extrem de motivat să își recapete funcția și independența pierdute după rănirea sa. Nu am fi putut spera la un pacient mai potrivit.

Acest realizare demonstrează capacitatea noastră de a aborda cele mai dificile provocări și de a conduce progrese continue în domeniul transplantului și nu numai”, a declarat dr. Rodriguez.

Când chirurgii din Texas au fost nevoiți să îi îndepărteze lui James ochiul stâng din cauza durerii severe, dr. Rodriguez și echipa sa au recomandat ca nervul optic să fie tăiat cât mai aproape de globul ocular posibil, pentru a păstra cât mai multă lungime a nervului pentru a maximiza opțiunile reconstructive, inclusiv speranța unui posibil transplant ulterior. Acest lucru a început discuția despre posibilitatea de a include un ochi cu fața, ceva care nu a fost încercat niciodată înainte.

Echipa multidisciplinară a NYU Langone, dr. Rodriguez și familia James au luat colectiv decizia de a merge mai departe cu un transplant de întreg ochi în combinație cu fața - înțelegând că cel mai bine ar putea oferi doar beneficii cosmetice, dar lăsând multe necunoscute.

”Având în vedere că lui Aaron îi era necesar un transplant de față și oricum urma să ia medicamente imunosupresoare, raportul risc-recompensă al transplantării ochiului era foarte scăzut. Cu toate că ochiul a fost transplantat cu succes, din punct de vedere cosmetic, ar fi totuși o realizare remarcabilă”, a spus dr. Rodriguez.

Vezi și: Anevrismul cerebral, urgență medicală. Vlad Ciurea: Poate să fie moștenit. Ruperea unui anevrism poate să fie fatală. Trecem în altă lume sau rămânem cu anumite modificări pe tot restul vieții

Transplantul de ochi integral, premieră mondială

Acesta este al cincilea transplant de față efectuat sub conducerea dr. Rodriguez și primul transplant cunoscut al întregului ochi din istoria medicinei.

”Faptul că am reușit prima transplantare reușită a întregului ochi cu o față este o realizare uriașă pe care mulți au crezut mult timp că nu este posibilă. Am făcut un pas major înainte și am deschis calea pentru următorul capitol de restabilire a vederii”, a adăugat dr. Rodriguez.

Trei luni de așteptare pentru un donator

Odată ce cazul lui James a trecut toate aprobările în cadrul NYU Langone, el a fost înscris oficial ca potențial beneficiar în februarie 2023 în cadrul United Network for Organ Sharing (UNOS), organizația privată și non-profit care gestionează sistemul național de transplant de organe.

La nivel local, efortul de a găsi un donator pentru James a fost condus de LiveOnNY, organizația de procurare a organelor pentru zona metropolitană New York.

În mai 2023, la doar trei luni după ce James a fost înscris pentru donare de organe, coordonatorii de la LiveOnNY au identificat un posibil donator la un alt spital din New York City. După o serie de evaluări ale donatorului - inclusiv teste pentru a determina dacă ochiul era sănătos și viabil, conduse de Vaidehi S. Dedania, MD, specialist în retină în cadrul Departamentului de Oftalmologie de la NYU Langone - a fost considerat un donator ideal. Timpul total de la rănire până la transplant a fost puțin sub doi ani.

Vezi și: O sâcâitoare durere de dinți, simptomul unui cancer mutilant: Prima operație a eșuat. Am fost dusă înapoi în sala de operație pentru o altă intervenție de 10 ore

Nervii optici, problematici

În timp ce transplanturile de cornee au devenit relativ comune, cu mii efectuate în Statele Unite în fiecare an, transplanturile reușite ale întregului ochi pentru restabilirea vederii au rămas neclare din cauza naturii complexe a ochiului și a provocărilor asociate cu regenerarea nervilor, respingerea imună și fluxul sanguin retinian.

Ochiul uman este în mod intricat conectat la creier prin nervul optic, parte a sistemului nervos central și responsabil pentru transmiterea informațiilor vizuale către creier. Restabilirea cu succes a acestor conexiuni nervoase este o cerință fundamentală pentru o transplantare a întregului ochi pentru a restabili vederea și una dintre cele mai mari provocări.

Dr. Rodriguez, în colaborare cu echipa de la Centrul de Terapie Celulară și Transplantare a NYU Langone, parte a Programului de Transplant de Sânge și Măduvă Osoasă la Centrul de Cancer Perlmutter, a luat decizia de a combina ochiul donator cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului.

Măduva osoasă este un țesut asemănător cu o burete găsit în interiorul oaselor mari din corp. Celulele stem adulte transplantate pot funcționa ca o terapie de înlocuire și echipă naturală de reparații, dividându-se din nou și din nou pentru a crea celule sănătoase care înlocuiesc elementele deteriorate sau disfuncționale.

”Aceasta este prima încercare de a injecta celule stem adulte într-un nerv optic uman în timpul unui transplant în speranța de a îmbunătăți regenerarea nervilor.

Am ales să utilizăm celulele stem CD34-pozitive, care au arătat potențialul de a înlocui celulele deteriorate și proprietăți neuroprotectoare”, a spus Samer Al-Homsi, MD, MBA, director executiv al Centrului de Terapie Celulară și Transplantare și profesor în cadrul Departamentului de Medicină la NYU Langone.

În timpul transplantului, măduva osoasă recoltată din vertebrele donatorului și prelucrată preoperator pentru a izola celulele stem CD34-pozitive a fost adusă în sala de operații (OR) și injectată la conexiunea nervului optic a beneficiarului.

”Am demonstrat acum că procedura este sigură și potențial eficace, dar avem nevoie de timp pentru a determina dacă acest pas joacă un rol în îmbunătățirea șanselor de restaurare a vederii și dacă există ceva în plus care poate fi făcut în viitor pentru a optimiza procedura”, a adăugat dr. Al-Homsi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel