Transpirație excesivă. Nouă posibile cauze

Transpirația excesivă, cunoscută și sub denumirea de hiperhidroză, poate afecta orice parte a corpului și te poate face să te simți incomod.  În spatele acestui fenomen se pot ascunde o varietate de cauze. 

În ciuda sentimentului neplăcut (și a mirosului!) pe care ni-l poate oferi, transpirația este una dintre cele mai importante funcții ale corpului nostru. Este firesc: transpirăm când ne este prea cald, când suntem nervosi sau după o activitate fizică riguroasă. Trebuie să transpirăm pentru a funcționa corect - ajută la menținerea temperaturii corpului. Cu toate acestea, transpirația excesivă poate provoca discomfort atunci când lasă urme pe hainele noastre. Poate fi și mai rău dacă apare în mod regulat.

Posibile cauze

Tulburări neurologice. Boala Parkinson poate afecta sistemul nervos autonom, care este responsabil pentru reglarea transpirației, ceea ce vă poate determina să transpirați prea mult sau prea puțin. De multe ori, un medicament pentru Parkinson poate contribui la transpirația excesivă, potrivit European Parkinson Asociation.  La ​​persoanele cu scleroză multiplă, transpirația nocturnă poate apărea din cauza problemelor cu sistemul nervos central.

Tulburări endocrine. Schimbările hormonale, sarcina și menopauză ar putea fi de vină. Bufeurile de la menopauză pot duce la transpirație excesivă. Când nivelul de estrogen scade, poate provica transpirație excesivă. 

Hipertiroidism. Tiroida controlează metabolismul. Este responsabilă pentru utilizarea energiei de către corp. Când glanda tiroidă este hiperactivă, creează cantități excesive de hormon tiroidian. Aceasta provoacă accelerarea proceselor organismului, ceea ce duce la nervozitate, bătăi rapide ale inimii, anxietate, tremurat și transpirație excesivă, potrivit specialiștilor de la revista Endocrine. 

Diabet. În unele cazuri, diabetul poate provoca daune sistemului nervos autonom, inclusiv nervilor care controlează glandele sudoripare. Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie diabetică. De asemenea, hipoglicemia poate declanșa anxietate, ceea ce poate provoca transpirație excesivă. Unele medicamente utilizate pentru diabet pot fi cauza unei transpirații excesive.

Medicamente. 20% dintre oameni observă transpirația excesivă ca unul dintre efectele secundare ale medicamentelor antidepresive. [Uneori transpirația poate fi atât de severă încât oamenii decid să întrerupă tratamentul, ceea ce poate duce la consecințe negative, potrivit unei recenzii sin Current Psichyatry. 

Anxietate. Hormonii de stres pot provoca transpirațe excesivă din cauza eliminării apei prin piele în locul rinichilor, prevenind astfel necesitatea de a urina într-o situație potențial periculoasă. Severitatea transpirației depinde de gradul de anxietate. 

Infarct. Unul dintre simptomele unui atac de cord este transpirația excesivă.

Extenuare de la caldură. Bineînțeles că vremea caldă este una dintre principalele cauze ale epuizării căldurii. Creșterea umidității  încetinește procesul de dizolvare a transpirației, care ajută la răcirea organismului. Când corpul tău nu se poate răci singur, te poți îmbolnăvi. Prin urmare, este important să rămâneți la umbră în zilele toride și să vă limitați timpul petrecut la soare.

Efort fizic. În timp ce faceți exerciții, este important să vă mențineți hidratat și să faceți o pauză pentru a vă răcori dacă este nevoie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel