Transmiterea COVID-19: Vremea nu contează, comportamentul uman determină răspândirea

Covid-19, mască. Foto: Pixabay
Un nou studiu aduce clarificări legate de rolul vremii în infecția cu COVID-19, arătând că transmiterea coronavirusului nu depinde de temperatură și de umiditate, ci de comportamentul uman și aglomerarea urbană.

La debutul pandemiei de COVID-19, existau mari speranțe că temperaturile fierbinți din vară vor reduce răspândirea coronavirusului. Deși vara nu a adus o ușurare pe scară largă, legătura dintre vreme și COVID-19 continuă să fie un subiect fierbinte.

Legătura dintre vreme și COVID-19 este complicată. Vremea influențează mediul în care coronavirusul poate să supraviețuiască înainte de a infecta o nouă gazdă. Dar influențează și comportamentul uman, care mută virusul de la o gazdă la alta.

Studiul condus de cercetători de la Universitatea Texas din Austin aduc o anumită claritate asupra rolului vremii în infecția cu COVID-19, arătând că temperatura și umiditatea nu joacă un rol semnificativ în răspândirea coronavirusului.

Comportamentul uman contează!

Asta înseamnă că, dacă este cald sau rece afară, transmiterea COVID-19 de la o persoană la alta depinde aproape în totalitate de comportamentul uman.

„Efectul vremii este scăzut și alte caracteristici, cum ar fi mobilitatea, au un impact mai mare decât vremea”, a spus Dev Niyogi, profesor la Școala de Geoștiințe Jackson din UT Austin și Școala de Inginerie Cockrell care a condus cercetarea. „În ceea ce privește importanța relativă, vremea este unul dintre ultimii parametri”.

Cercetarea a fost publicată pe 26 octombrie în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică (link direct studiu).

Co-autori sunt Sajad Jamshidi, asistent de cercetare la Universitatea Purdue și Maryam Baniasad, doctorand la Ohio State University.

Studiul a definit vremea ca „temperatura aerului echivalentă”, care combină temperatura și umiditatea într-o singură valoare. Oamenii de știință au analizat modul în care această valoare a urmărit cu coronavirusul s-a răspândit în diferite zone din martie până în iulie 2020, cu scara lor variind de la statele și districtele din SUA, la țări, regiuni și lumea în general.

Vremea contează 3%, călătoriile circa 34%

La scară largă, oamenii de știință au descoperit că vremea nu a avut aproape nicio influență. Când a fost comparată cu alți factori, folosind o valoare statistică ce descompune contribuția relativă a fiecărui factor la un anumit rezultat, importanța relativă a vremii la scară regională a fost mai mică de 3%, fără indicii că un anumit tip de vreme ar fi promovat răspândirea. 

În contrast, datele au arătat influența clară a comportamentului uman - și influența supradimensionată a comportamentelor individuale. Călătoriile (în sensul de deplasare) și petrecerea timpului departe de casă au fost primii doi factori care au contribuit la creșterea cazurilor de COVID-19, cu o importanță relativă de aproximativ 34% și respectiv 26%. Următorii doi factori importanți au fost populația și densitatea urbană, cu o importanță relativă de aproximativ 23%, respectiv 13%.

„Nu ar trebui să ne gândim la problema transmiterii ca la ceva condus de vreme și climă”, a spus Jamshidi. „Ar trebui să luăm măsuri de precauție personale, să fim conștienți de factorii din expunerea urbană”, a mai arăptat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel