Toxine în ambalajele de hârtie ale alimentelor, avertisment!

Pungile de hârtie s-ar putea să conțină toxine
Un grup european de protecție a consumatorilor avertizează asupra toxinelor care există în ambalajele alimentare din hârtie. Este vorba de cerneala folosită pentru inscripționarea diferitelor informații, dar și de paiele și de paharele din hârtie!

Cerneala și alte substanțe folosite pentru paiele și paharele de cafea din hârtie și pentru recipientele alimentare din carton pot elibera toxine, a avertizat joi un grup european de protecție a consumatorilor, conform DPA.

Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), reprezentantă a mai multor asociații naționale, a cerut Uniunii Europene să reglementeze ambalajele alimentare din hârtie și carton.

Hârtia este printre cele mai utilizate materiale pentru ambalarea alimentelor, aflată pe locul al doilea în acest domeniu, după plastic, arată BEUC.
UE reglementează substanțele chimice folosite la ambalajele din plastic, iar produsele din plastic de unică întrebuințare vor fi interzise din 2021. Pentru ambalajele din hârtie nu există reglementări similare, iar organizația susține că sistemul de reguli naționale existent expune anumiți consumatori la riscuri.

S-ar putea să nu fie așa inofensive

BEUC a stabilit că în producția cernelurilor pentru ambalajele alimentare se folosesc peste 5000 de substanțe chimice. Printre acestea se numără coloranți, solvenți, aditivi și filtre pentru radiațiile ultraviolete (UV). Toxicitatea majorității acestor substanțe nu a fost complet verificată, arată raportul organizației.

Teste de laborator comandate de BEUC au dovedit că mai mult de o șesime din probe conțineau amine aromatice primare, utilizate pentru coloranți galbeni, portocalii și roșii, dintre care unele sunt posibil cancerigene. În nouă probe din 76, s-a constatat depășirea limitelor impuse de UE pentru ambalajele din plastic. Aproape toate probele conțineau filtre UV, dintre care, de asemenea, unele sunt suspectate că au potențial carcinogen sau pot perturba sistemul hormonal; cantitățile care ajung în alimente sunt peste limitele recomandate.

„S-ar putea ca ambalajele alimentare din hârtie să nu fie atât de inofensive cât par", a conchis directoarea BEUC Monique Goyens, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel