Toxiinfecțiile alimentare, ce le provoacă. Marinescu: Dovadă în plus de întoarcere la normalitate

toxiinfectiile alimentare - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Toxiinfecțiile alimentare sunt specifice, în special, sezonului de vară. Acestea pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli simple.

Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente şi apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. O igienă personală necorespunzătoare poate provoca astfel de afecțiuni neplăcute.

Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București ne-a vorbit, în exclusivitate, despre toxiinfecțiile alimentare și despre felul în care le putem evita.

”În primul rând este o dovadă în plus de întoarcere la normalitate. Nu mai vorbim doar de infecția cu SARS-COV-2, ci vorbim și despre toxiinfecțiile alimentare. Despre ele vorbim în tot timpul anului mai ales în sezonul cald. Sunt până la urmă infecțiile care apar odată cu vacanțele, indiferent de vârstă”, a declarat pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu.

Vezi și: Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul. Leziunile grave pe care le ASCUNDE pierderea mirosului

Cine sunt persoanele vulnerabile

Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome, și anume greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital. 

”În momentul în care sunt persoanele în extremele de vârstă sau persoane care au afecțiuni cronice, au o probabilitate mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Aici amintesc faptul că sunt frecvente situațiile în care am deshidratare sau pot apărea complicații în sfera renală. Toxiinfecțiile alimentare, chiar dacă cele mai multe dintre ele trec ca și ploaia de vară, pot da și complicații. Să nu uităm că prin definiție înseamnă că la o masă unde sunt mai mulți participanți, există riscul ca mulți dintre ei să facă infecția digestivă”, mai explică medicul.

Vezi și: Apatia sau abulia, simptome și tratament. Semnalul pe care îl transmite creierul și ce BOLI grave ascunde

Regulile de igienă sunt necesare

Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară este necesară respectarea unor reguli simple. Igiena corespunzătoare a mâinilor este absolut necesară.

”Sfatul meu este acela de a ne aduce aminte cum este cu spălatul pe mâini cu apă și săpun. Revin cu regulile de igienă de bază și cu care ne-am învățat în pandemie. Mă aștept ca în sezonul de vară care urmează să putem sta mai bine în raport cu anii dinainte de pandemie. Dacă suntem persoane cu un sistem imunitar echilibrat și nu există o simptomatologie, putem să rezolvăm și acasă.

Pentru cei care sunt vulnerabili atunci când starea generală este proastă, în momentul în care mă deshidratez și nu am cum să mă hidratez pe cale orală, înseamnă că am nevoie de o perfuzie și atunci trebuie să mă ajute un medic.

Vezi și: Variola maimuței, boala virală rară, a reapărut în Europa. Dorobăț, despre simptome și transmitere: Duce la surprize

Odată cu venirea sezonului cald și alimentele trebuie verificate pentru că sunt alimente care sunt considerate perisabile, pot fi o sursă de toxiinfecție alimentară. Că vorbim de lactate, carne, ouă. Până la urmă nu este vorba doar despre acestea, orice aliment poate fi contaminat. Trebuie să respectăm termenul de valabilitate pentru produsele perisabile, trebuie să fim atenți”, a mai precizat Adrian Marinescu, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel