Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc

topinamburul - FOTO: Freepick
Topinamburul este o sursă bogată de vitamine și minerale, dar și de fibre, motiv pentru care are multiple beneficii pentru organism.

Topinamburul este o plantă care este cultivată în principal pentru tuberculii săi, care sunt consumate ca legume. Deoarece tuberculii plantei cresc adânc în pământ, ei sunt încărcați cu minerale dătătoare de sănătate găsite în mod natural în sol. În România, această plantă este întâlnită cu precădere în flora spontană și mai puțin pe arii cultivate. Planta este foarte veche, studiile sunt foarte noi și au pornit de la obsesia generației noastre de a slăbi.

Valori nutriționale rădăcini

130 de grame de rădăcini de napi conțin:

- Calorii: 36

- Carbohidrati: 8 grame

- Fibre: 2 grame

- Proteine: 1 grame

- Vitamina C: 30% din DZR

- Folat: 5% din DZR

- Fosfor: 3% din DZR

- Calciu: 3% din DZR

Valori nutrițioanle frunze de napi

Cu toate acestea, frunzele conțin cantități de nutrienți chiar mai mari. Astfel, 55 de grame de frunze de napi conțin:

- Calorii: 18

- Carbohidrați: 4 grame

- Fibre: 2 grame

- Vitamina K: 115% din DZR

- Vitamina C: 37% din DZR

- Provitamina A: 35% din DZR

- Folat: 27% din DZR 

Vezi și: Cistita, cauze și tratament. Medic: Femeile fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotic

Detoxifierea organismului

Topinamburul este cunoscut pentru că are capacitatea de a ajuta la neutralizarea și alungarea substanțelor otrăvitoare din organism. De fapt, oamenii de știință spun că această plantă este capabilă să elimine chiar și metalele grele.

Ajută la funcționarea sistemului digestiv

Fiind o legumă rădăcinoasă, topinamburlu este o sursă excelentă de fibre. Acest lucru înseamnă doar că consumul său poate ajuta la prevenirea constipației, precum și la reducerea riscului de cancer colorectal. Fibrele din topinambur încurajează, de asemenea, înmulțirea bacteriilor benefice care locuiesc în intestin, arată Healthdigezt. 

Vezi și: Berea fără alcool, 8 beneficii uimitoare. Hameiul are proprietăți terapeutice

Benefic în diete

Deoarece conține o mulțime de fibre, topinamburul este perfect pentru persoanele care doresc să scape de kilogramele nedorite ale corpului. Ajută la îndepărtarea durerilor de foame și a poftelor, deoarece oferă senzație de sațietate. În plus, topinamburul este foarte scăzut în calorii. Se spune că o porție de 100 de grame conține doar aproximativ 70 de calorii.

Reglează glicemia

Diabeticii și cei care sunt susceptibili la boală pot beneficia enorm de consumul de topinambur. Experții spun că ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge prin eliberarea lentă a conținutului său de carbohidrați.

Doză de energie

De asemenea, are vitamina B care stimulează energia. Studiile spun că topinamburul poate susține energia unei persoane timp de până la 12 ore, în funcție de rata sa metabolică.

Vezi și: Soluția minune pentru tenul cu imperfecțiuni. Ioana Marinescu: Este standardul de aur

Întărește sistemul imunitar

Unul dintre nutrientii prezenti in topinambur este vitamina C. Tocmai din acest motiv, adăugarea sa la dietă în mod regulat poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Un sistem imunitar puternic este ceea ce ai nevoie dacă nu vrei să ajungi frecvent la infecții extrem de contagioase, cum ar fi gripa și răceala obișnuită.

Îmbunătățește vederea

Topinamburul conține vitamina A. Toată lumea este familiarizată cu faptul că vitamina A este crucială pentru ochii sănătoși și vederea ascuțită. Este un antioxidant care protejeaza ochii de radicalii liberi, reducand astfel considerabil riscul de a dezvolta boli oculare.

Toate acestea sunt beneficiile pentru sănătate care vin odată cu consumul de topinambur. În plus, topinamburul nu conține gluten, astfel că poate fi folosit și de persoanele care au intoleranță.

Vezi și: Deficitul de vitamina A, dăunător pentru vedere. Poate duce la orbire

Consumat crud

Napul porcesc conține proteine, este lipsit de grăsimi și amidon, ceea ce îl face recomandat și pentru dieta persoanelor cu diabet. Este bogat în vitamina B1 și vitamina B3, în minerale: potasiu (400-800 mg /100 g), fier, fosfor, cupru, fibre și polifenoli. Principala sa calitate este cantitatea mare de inulină (aproximativ 16%).

Consumat proaspat scos din pământ napul porcesc poate cauza dureri de stomac și flatulență, deoarece organismul uman nu poate digera inulina. Datorită unor procese naturale prin care inulina se descompune în fructoză, cu cât napul porcesc este depozitat mai mult timp cu atât gustul sau devine mai dulce. De aceea, este de preferat să se găteasca napul porcesc după ce este ținut câteva zile in cămară.

Leguma este uşor asimilabilă şi de către diabetici cu recomandarea ca persoanele cu digestie mai dificila sa înceapă sa consume la început topinambur în cantitati mici.

Rețeta de chips din nap porcesc: tăiați tuberculii de topinambur în felii subțiri, stropiți-le cu puțin ulei de măsline și dați-le la cuptor până sunt gătite (aproximativ 20 de minute la 200 0C).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel