Toamna, impact asupra stării de spirit. Cum ne influențează foșnetul frunzelor mintea și corpul

toamna - FOTO: Freepik
Toamna este considerată ca fiind anotimpul emoțiilor. Ce emoții sunt declanșate. Ce impact însă, foșnetul frunzelor și culoarea acestora, însoțită de ploi asupra psihicului. 

Prima zi de toamnă poate avea efecte diferite asupra psihicului fiecărei persoane. Unii pot simți nostalgia verii care s-a încheiat, în timp ce alții se pot bucura de răcoarea și frumusețea peisajului toamnei. Schimbările de anotimp pot influența starea de spirit, dar este important să ne adaptăm și să găsim moduri de a ne bucura de fiecare sezon în parte.

Toamna este un punct de reper temporal, un moment care influențează modul în care vedem și folosim timpul și care tinde să stimuleze motivația oamenilor. Mulți oameni văd toamna ca pe un moment pentru un nou început, poate din cauza asocierilor de lungă durată cu întoarcerea la școală în septembrie.

Experții în psihologie spun că putem maximiza beneficiile sezonului pentru sănătatea mentală prin petrecerea timpului în natură, prin stabilirea obiectivelor și prin prioritizarea activităților preferate. Dacă nu sunteți un fan înrăit al toamnei, sunt șanse mari să cunoașteți pe cineva care este. Aceștia pot fi văzuți sorbind latte cu mirodenii de dovleac, făcând fotografii cu frunzișul vibrant și savurând vremea cu pulovere. 

Dar există ceva mai profund decât culorile și aromele toamnei care îi face pe oameni să fie de-a dreptul obsedați de acest anotimp? Poate, potrivit experților în psihologie, care spun că există câteva calități distincte ale toamnei de care oamenii se simt profund atrași.

Vezi și: Trei alimente sănătoase care scad colesterolul. Protejează inima și creierul. Le poți consuma dimineața

Efectul de nou început al toamnei

Toamna se poate încadra în viața noastră într-un mod similar cu cel al unei zile de naștere sau al unui nou an. Toate acestea sunt repere temporale, sau momente care creează o structură pentru modul în care vedem și folosim timpul.


”Reperele temporale împart viața în faze mentale distincte. Ele ne permit să punem în trecut experiențele negative și să propulsăm o perspectivă nouă”, spune Yasmine Saad, PhD, psiholog clinician licențiat și fondator și director al serviciilor psihologice de la Madison Park Psychological Services, potrivit Very Well Mind.

Cercetările arată că experimentarea unor repere temporale poate stimula motivația de a urmări obiective.1 Iar toamna - un anotimp pe care suntem condiționați social să îl asociem cu întoarcerea la școală - această motivație poate fi direcționată către cariera noastră la vârsta adultă. 

”În copilărie, am învățat că toamna este plină de oameni, locuri și oportunități noi. Este momentul în care am primit toate rechizitele școlare noi și eram încântați să ne scufundăm în noi activități. Această asociere rămâne cu noi până la vârsta adultă”, spune Ronit Levy, PsyD, director al Bucks County Anxiety Center.

Vezi și: Parkinson, diagnostic prin test de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înainte de apariția simptomelor

Toamna ameliorează stresul

Toată lumea se confruntă zilnic cu stresul. Situațiile stresante se întâmplă și nu există nicio modalitate de a le opri pe toate. Ceea ce poți face este să înveți cum să reacționezi pozitiv la ele.

Dacă te lupți cu anxietatea și stresul din diverse aspecte ale vieții tale, nu poți arunca pur și simplu toate responsabilitățile pe fereastră. Ceea ce trebuie să faci este să slăbești tensiunea.

În acest sezon de toamnă, permiteți ca frumoasele frunze roșii, portocalii și galbene împrăștiate prin oraș să vă reducă stresul. Schimbarea puternică a culorilor stimulează creierul și declanșează emoții pozitive.

Chiar dacă porți greutatea lumii pe umeri, vei putea să zâmbești de parcă nu ai nicio grijă pe lume.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să profiți de aceste emoții pozitive și să le folosești pentru a te liniști. Veți descoperi că este mult mai ușor să rezolvați problemele și problemele cu capul limpede decât cu unul stresat, potrivit Well.

Vezi și: Sucul natural care te poate ucide. Avertisment: Poate fi fatal! La ce să fii foarte atent când îl consumi

Alte motive psihologice pentru care iubim toamna

Totuși, obsesia noastră pentru toamnă poate depăși statutul de reper temporal al anotimpului. O parte din ea poate avea legătură cu confortul de a reveni la o rutină constantă după vară.

”În timpul verii, oamenii tind să călătorească în vacanță și au programe mai puțin previzibile. Odată ce începe toamna, majoritatea oamenilor își reiau rutina zilnică, ceea ce face mai ușor pentru prieteni să se întâlnească și să socializeze. Există o rutină confortabilă pe care o aduce acest anotimp”, spune Sanam Hafeez, PsyD, neuropsiholog și director al Comprehend the Mind.

Vremea poate prezenta, de asemenea, unele beneficii pentru sănătatea mintală. Temperaturile mai scăzute și frunzișul spectaculos ne încurajează să petrecem timp în natură, ceea ce a fost asociat cu îmbunătățiri în ceea ce privește fericirea, bunăstarea, relațiile și sentimentul de a avea un scop în viață.2

”În plus, odată cu temperaturile răcoroase vine și claritatea gândirii, spre deosebire de ceața asociată cu temperaturile mai calde”, spune Dr. Saad. 

În plus, schimbarea hainelor de vară cu cele confortabile de toamnă poate lua o parte din presiunea de pe aspectul nostru fizic, spune Dr. Levy. În acest fel, putem fi mai liniștiți cu corpul nostru și cu noi înșine. 

”În funcție de locul în care locuiți, toamna înseamnă, de obicei, sfârșitul sezonului costumelor de baie. Oamenii tind să se simtă mai confortabil în legătură cu corpul și aspectul lor toamna, deoarece poartă mai multe haine sau haine mai voluminoase”, adaugă ea, potrivit Very Well Mind.

Vezi și: Ce beneficii au pacienții în SUA. Dr. Mihai Dobra: Asigurările dictează tipul de tratament. În funcție de cotizație, beneficiezi de tratament. Cam așa stau lucrurile 

Declanșează nostalgia

Căderea frunzelor de toamnă este adesea asociată cu o emoție puternică legată de amintirile din copilărie. Acum, aceste emoții sunt atât de puternice încât se reaprind în zorii sezonului.

Pentru unii, sunt atât de puternice încât se emoționează la simpla vedere a copacilor de toamnă care își schimbă culoarea. În timp ce pentru alții, s-ar putea să nu fie la fel de puternică, dar culorile strălucitoare de toamnă ale frunzelor galbene și roșii încă stârnesc un fel de emoție în ei.

Acum că ești conștient de efectele frunzelor de toamnă și de modul în care declanșează nostalgia, poți stimula aceste emoții în mod intenționat.

Mergeți la o plimbare printre niște copaci și plante familiare, începeți să ascultați muzică pe care o puteți asocia cu sezonul de toamnă, mergeți la cules de dovleci sau mere sau puteți pur și simplu sta în curtea din spate și priviți cum se schimbă anotimpurile.

Țineți cont de faptul că acest anotimp poate să nu stârnească întotdeauna bucurie. Dacă aveți emoții puternice, negative legate de sezonul de toamnă, acestea ar putea să le domine pe cele mai vesele.

Ceea ce puteți face este să vă controlați și să lăsați aceste emoții să curgă prin dumneavoastră. Odată ce acestea au trecut, antrenați-vă mintea să asocieze sezonul de toamnă cu o experiență mai fericită și mai veselă.

Vezi și: Nu mai arunca sâmburii prunelor. Efectele uimitoare ale unei comori pline de substanțe nutritive. Cum poți să le folosești

Nu toată lumea iubește toamna

Mulți dintre noi s-au bucurat de zilele mai lungi și de temperaturile mai ridicate din ultimele două luni. Pe măsură ce se apropie toamna și iarna, este posibil să simțim un sentiment de pierdere pentru zilele mai luminoase care au trecut și să ne temem pentru lunile mai reci și mai întunecate care vor urma.

Persoanele care trăiesc cu tulburare afectivă sezonieră experimentează depresia în tipare în funcție de anotimpuri, cel mai frecvent în lunile de iarnă. Merită să luăm în considerare faptul că a trăi cu tulburarea afectivă sezonieră - o afecțiune mentală - este diferită de simpla favorizare a anumitor perioade ale anului, potrivit Mental Health UK.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel