Testul de urină care ajută la diagnosticarea precoce a cancerului
27 iul, 08:53
Efectuarea unui test de urină alături de CT și RMN pentru pacienții cu mase suprarenale ar accelera diagnosticarea cancerului suprarenal și ar îmbunătăți pronosticul bolnavului.
Analize

Cercetători de la Universitatea din Birmingham au demonstrat că un banal test de urină alături de CT și RMN ar ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului suprarenal. Aceștia susțin că adăugarea de metabolomice steroidice de urină sub forma unui test simplu de urină pentru a detecta prezența excesului de hormoni steroizi suprarenali - un indicator cheie al tumorilor suprarenale - ar accelera diagnosticul și ar ajuta la eliminarea necesității unei intervenții chirurgicale inutile pentru pacienții cu o masă suprarenală inofensivă.

Șase ani au monitorizat cercetătorii peste 2000 de pacienți cu tumori suprarenale recent diagnosticate. Autorii studiului au analizat apoi tipurile și cantitățile de steroizi suprarenali din urină, rezultatele fiind analizate automat printr-un algoritm computerizat bazat pe învățare automată. Rezultatele au arătat că testul de urină a făcut mai puține greșeli decât testele imagistice, care au diagnosticat frecvent mai greșit ACC într-un nodul suprarenal inofensiv.

”Introducerea acestei noi abordări de testare în practica clinică de rutină va permite diagnosticul mai rapid pentru cei cu mase suprarenale canceroase. Sperăm că rezultatele acestui studiu ar putea duce la scăderi semnificative ale sarcinii pacientului și la reducerea costurilor de asistență medicală, prin reducerea numărului de intervenții chirurgicale inutile pentru cei cu masă benignă, ci și limitarea numărului de proceduri imagistice care sunt necesare”, a precizat profesorul Wiebke Arlt, director al Institutului de Metabolism și Cercetări Sisteme de la Universitatea din Birmingham și autor principal al studiului, potrivit unui comunicat al universității citate.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Medic bătut pentru că a eliberat documente pentru urna mobilă
Nou simptom al bolii COVID-19, observat de cercetători
COVID-19, bilanț: peste 1.500 de noi cazuri
Revenim la STAREA de URGENȚĂ? BOMBA lansată de Raed Arafat
Stresul generat de pandemie, calmat de patrupezi
Expert: La tineri, reacția imunitară la COVID este mai gravă
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri