Testul de sânge pentru cancerul colorectal, aprobat de FDA. Poate detecta cu acuratețe tumorile din colon sau rect

Test sange cancer colorectal - Foto: Freepik @user17432319
Testul de sânge revoluționar pentru depistarea cancerului colorectal a fost aprobat de FDA.

Un progres semnificativ în testarea medicală permite acum screening-ul pentru cancerul colorectal cu ajutorul unui simplu test de sânge.

Acest test oferă o metodă mai accesibilă și mai puțin invazivă pentru a detecta precoce această boală.

FDA a aprobat luni testul numit Shield, care poate detecta cu acuratețe tumorile din colon sau rect în aproximativ 87% din cazuri, atunci când cancerul este în stadii tratabile.

Anunțul a fost făcut de producătorul testului și vine la doar câteva luni după publicarea unor rezultate promițătoare din studiile clinice în The New England Journal of Medicine.

Cancerul colorectal este printre cele mai comune tipuri de cancer diagnosticate anual în SUA și una dintre principalele cauze de deces prin cancer.

Afecțiunea ete tratabilă în stadii incipiente, însă aproximativ una din trei persoane nu respectă programul regulat de screening, care ar trebui să înceapă la vârsta de 45 de ani.

Cancerul colorectal este un tip de cancer care afectează colonul, intestinul gros, sau rectul. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Acesta poate provoca vătămări grave și deces.

Potrivit OMS, riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta. Majoritatea cazurilor afectează persoanele de peste 50 de ani.

Simptomele comune ale cancerului colorectal includ:

- diaree

- constipație

- sânge în scaun

- dureri abdominale

- pierdere în greutate inexplicabilă

- oboseală 

- niveluri scăzute de fier.

Multe persoane nu vor avea simptome în stadiile incipiente ale bolii.

Potrivit American Cancer Society, majoritatea cancerelor colorectale sunt adenocarcinoame. Aceste cancere încep în celulele care produc mucus pentru a lubrifia interiorul colonului și rectului. Atunci când medicii vorbesc despre cancerul colorectal, ei vorbesc aproape întotdeauna despre acest tip. Unele subtipuri de adenocarcinom, cum ar fi inel signet și mucinos, pot avea un prognostic (perspectivă) mai rău decât alte subtipuri de adenocarcinom.

Alte tipuri de tumori, mult mai puțin frecvente, pot începe, de asemenea, în colon și rect. Acestea includ:

- Tumorile carcinoide. Acestea pornesc de la celule speciale care produc hormoni în intestin. Consultați Tumorile carcinoide gastrointestinale.

- Tumorile stromale gastrointestinale (GIST) pornesc de la celulele nervoase din peretele tractului gastrointestinal. Unele sunt benigne (nu sunt canceroase). Aceste tumori sunt cel mai frecvent întâlnite în stomac și intestinul subțire. Ele nu sunt frecvent întâlnite în colon sau rect.  A se vedea Tumoră stromală gastrointestinală (GIST).

- Limfoamele sunt cancere ale celulelor sistemului imunitar. Acestea debutează în principal în ganglionii limfatici, dar pot debuta și în colon, rect sau alte organe. Informații despre limfoamele sistemului digestiv pot fi găsite în Limfom Non-Hodgkin.

- Sarcoamele pot începe în vasele de sânge, straturile musculare sau alte țesuturi conjunctive din peretele colonului și rectului. Sarcoamele de colon sau rect sunt rare.

Simplitatea unui test de sânge ar putea crește probabilitatea ca oamenii să fie testați și, în cele din urmă, să supraviețuiască bolii.

Alte opțiuni principale de screening includ testele pe bază de fecale sau colonoscopia. Rata de supraviețuirea la 5 ani pentru cancerul colorectal este de 64%.

Deși testul Shield este extrem de precis în detectarea ADN-ului eliberat de tumori în stadii tratabile ale cancerului colorectal, nu a fost la fel de eficient în detectarea zonelr precanceroase de țesut care sunt de obicei îndepărtate după ce sunt detectate.

Oficialii Guardad Health au declarat că se așteaptă ca testul să fie acoperit de asiguratorii în sănătate, deoarece costul din buzunar pentru persoanele a căror asigurare nu acoperă testul nu a fost încă anunțat. Testul este așteptat să fie disponibil săptămâna viitoare, a raportat The News York Times.

Dacă rezultatul unui test Shield este pozitiv, persoana va trebui să facă mai multe teste pentru a confirma rezultatul. Studiile au arătat că testul Shield are o rată de fals-pozitive de 10%.

"Am fost la un control de rutină, iar medicul m-a întrebat când am făcut ultima colonoscopie. I-am spus că a trecut mult timp, așa că s-a oferit să îmi facă testul de sânge Shield. Câteva zile mai târziu, rezultatul a fost pozitiv, așa că m-a trimis la o colonoscopie. S-a dovedit că aveam cancer de colon în stadiul II. Tumoarea a fost extirpată, iar eu m-am recuperat foarte repede. Slavă Domnului că făcusem acel test de sânge", a declarat John Gormly, un director de afaceri în vârstă de 77 de ani din Newport Beach, California, potrivit unui comunicat de presă al Guardant Health, scrie Medscape.

Riscul de cancer colorectal poate fi redus prin adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei activități fizice, nefumatul și limitarea consumului de alcool. Screening-urile regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel