Testul de sânge care ar putea ajuta la detectarea cancerului, chiar și în lipsa simptomelor specifice

Test sânge Sursa foto: The Guardian
Un nou studiu a reușit să detecteze cancerul la persoane fără simptome specifice, însă cu unele semne precum oboseala inexplicabilă sau pierdere în greutate.

Adesea, dacă medicul de familie nu poate identifica o cauză evidentă a simptomelor unui pacient, pacientului i se va spune pur și simplu să revină dacă se agravează.

Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge care ar putea ajuta la detectarea cancerului la persoanele cu simptome nespecifice, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă sau oboseala.

Dacă este validat, testul ar putea permite pacienților cu cancer să fie diagnosticați mai devreme, atunci când au mai multe șanse de a răspunde la tratament și ar putea ajuta la identificarea persoanelor care ar putea beneficia de accesul timpuriu la medicamente concepute pentru a combate cancerul metastatic. Testul poate spune, de asemenea, dacă boala s-a răspândit, potrivit The Guardian.

În prezent, nu există o cale clară prin care un pacient cu simptome nespecifice, care ar putea fi simptome ale cancerului, să fie trimis pentru investigații suplimentare. Centrele de diagnosticare rapidă NHS sunt înființate pentru a sprijini diagnosticarea mai rapidă și mai devreme a cancerului, dar adesea pacienții vor fi examinați de medicul de familie și, dacă nu pot identifica o cauză evidentă a simptomelor lor, pacientului i se va spune pur și simplu să revină dacă se înrăutăţesc.

 „Problema pe care am avut-o în trecut este că, dacă au cancer, acel cancer crește tot timpul, iar când revin, cancerele sunt adesea destul de avansate”, a spus dr. James Larkin, de la Universitatea din Oxford, care a fost implicat în cercetare.

Deși este dificil de știut cu exactitate câți indivizi se încadrează în această categorie, „este probabil să fie zeci de mii de pacienți în Marea Britanie”, a spus Larkin. „Sperăm să captăm acești pacienți atunci când vor veni la medicul de familie, pentru a le oferi o opțiune de trimitere imediată.

 „În momentul în care poți spune „ai un cancer”, oferă un stimulent puternic să trimiți acel pacient la o investigație imagistică pentru a vedea dacă poți găsi acel cancer.”

Noul test utilizează o tehnologie numită spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară (RMN), care profilează nivelurile de molecule mici numite metaboliți din sânge. Indivizii sănătoși au „amprente” metabolice diferite față de cei cu cancer localizat sau metastatic.

Într-un studiu publicat în revista Clinical Cancer Research, Larkin și colegii săi au analizat mostre de la 300 de pacienți cu simptome de cancer nespecifice, dar preocupante, cum ar fi oboseala și pierderea în greutate, și au descoperit că testul a detectat corect cancerul la 19 din 20 dintre cei care aveau boala. Încă nu poate identifica tipul de tumoră pe care îl au, dar acesta este scopul final.

Testul ar putea, de asemenea, să facă distincția între pacienții cu cancer localizat sau metastatic cu o acuratețe de 94%, făcând din acesta primul test de sânge care poate detecta dacă cancerul unei persoane s-a răspândit fără a cunoaște tipul de tumoare pe care o are.

 „Astfel de informații schimbă modul în care sunt tratați pacienții”, a spus Larkin. De exemplu, s-a demonstrat că anumite imunoterapii cresc ratele de supraviețuire în rândul persoanelor cu cancer metastatic, dar sunt scumpe și au efecte secundare. „Nu vrem să le prescriem tuturor, dar există pacienți care ar beneficia absolut dacă i-ați putea identifica suficient de devreme.”

Un alt tip de test de sânge care are ca scop detectarea ADN-ului tumoral circulant (ADN ct) este testat în NHS, dar modificările metabolice pot fi detectabile mai devreme, în timp ce tehnologia ctDNA necesită, de asemenea, să știți ce mutații să căutați atunci când găsiți o tumoră.

Următorul pas este de a confirma acuratețea testului la 2.000 până la 3.000 de pacienți britanici cu simptome nespecifice, ceea ce Larkin speră că s-ar putea întâmpla în următorii doi ani. Aceste date vor fi apoi transmise agențiilor naționale de reglementare responsabile cu autorizarea unor astfel de teste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel