Testul care prezice demența cu 9 ani înainte de apariția primelor simptome. Ce trebuie să faci pentru a afla dacă ești expus riscului

rmn - FOTO: Freepik
Acest test simplu poate prezinte demența cu 9 ani înainte de primele semne.

Cercetătorii au declarat că metoda lor a avut performanțe mai bune decât testele de memorie utilizate frecvent sau măsurătorile micșorării creierului. Utilizarea scanărilor RMN pentru a identifica tipare cerebrale asociate cu Alzheimer poate prezice cine va fi diagnosticat cu demență cu până la nouă ani mai devreme, sugerează un studiu.

Cum funcționează metoda

O echipă de la Universitatea Queen Mary din Londra a dezvoltat o metodă inovatoare care implică analizarea rețelei de conexiuni din creier atunci când acesta este în "mod de repaus". Cercetătorii arată că această metodă a avut o precizie de peste 80% și că a avut performanțe mai bune decât testele de memorie sau măsurătorile micșorării creierului,  două instrumente frecvent utilizate pentru a diagnostica demența.

Profesorul Charles Marshall, care a condus cercetarea la Centrul de Neurologie Preventivă al Universității, a spus că prezicerea demenței este vitală "pentru dezvoltarea tratamentelor care pot preveni pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale".

"Deși ne descurcăm mai bine la detectarea proteinelor din creier care pot provoca boala Alzheimer, mulți oameni trăiesc decenii întregi cu aceste proteine în creier fără a dezvolta simptome de demență.

Sperăm că măsura funcției cerebrale pe care am dezvoltat-o ne va permite să fim mult mai preciși în privința faptului dacă cineva va dezvolta de fapt demență și cât de curând, astfel încât să putem identifica dacă ar putea beneficia de tratamente viitoare", a spus prof. Charles Marshall, liderul studiului, potrivit Queen Mary University of London.

Vezi și: Durerea toracică la respirație. Când să mergi la doctor. Cauzele mai puțin cunoscute ale durerii în piept

Peste 1000 de creiere analizate

RMN la creier - FOTO: [email protected]

Cercetătorii au analizat scanările RMN funcționale de la peste 1.100 de voluntari înscriși în UK Biobank, inclusiv 103 care au dezvoltat demență.

Probabilitatea ca fiecare pacient să aibă afecțiunea a fost punctată pe baza tiparelor cerebrale. Dosarele medicale au dezvăluit că metoda RMN a prezis cu acuratețe demența, în medie, cu 3,7 ani înainte de un diagnostic oficial. În cel mai timpuriu caz, afecțiunea a fost prezisă cu nouă ani în avans.

Scanările creierului pentru persoanele care au dezvoltat demență au arătat o conectivitate mai redusă în modul de repaus - când mintea nu este concentrată pe o anumită sarcină - în comparație cu cei care nu au dezvoltat-o, a constatat studiul.

Autorul principal Samuel Ereira, de asemenea de la centrul QMUL, a spus că testul are "un potențial enorm" pentru a examina care factori cresc riscul unei persoane de a dezvolta demență și alte boli neurodegenerative.

"Este nevoie de aproximativ șase minute pentru a colecta datele necesare pe un scanner RMN, astfel încât ar putea fi integrat în căile de diagnostic existente, în special acolo unde RMN-ul este deja utilizat", a spus și Samuel Ereira, autor principal al studiului.

Vezi și: 5 lucruri pe care să le faci după 40 de ani. Îți prelungesc viața. Cât de simplu e să trăiești sănătos

Diagnosticarea rapidă, esențială

Diagnosticarea timpurie permite pacienților să înceapă tratamente care pot încetini progresia bolii și pot îmbunătăți calitatea vieții. Diagnosticarea precoce permite pacienților să acceseze mai devreme suportul și resursele disponibile, cum ar fi consilierea, grupurile de suport și serviciile de îngrijire.

Pacienții și familiile lor pot face planuri mai informate privind îngrijirea viitoare, aspectele financiare și juridice, și pot lua decizii privind viața de zi cu zi înainte ca simptomele să devină severe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel