Testul care îți arată dacă ai prostatită. Conf. dr. Marcian Manu: Este un lucru neplăcut, nu o face multă lume, dar este soluția

testul care iti arata daca ai prostatita - FOTO: Freepik@onemtask
EXCLUSIV
Prostatita este un grup de afecțiuni care include prostatita bacteriană acută și cronică și sindromul durerii pelvine cronice. Care este cel mai ieftin test care poate pune diagnosticul.

Prostatita poate provoca infecție, inflamație și durere la nivelul prostatei. Bărbații cu prostatită inflamatorie asimptomatică nu au simptome. Prostatita acută (bruscă) este o urgență medicală.

Prostatita, diagnostic

Val Vâlcu și conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, de la Spitalul Clinic SANADOR au discutat despre metodele de diagnostic ale prostatitei.

”Ca metode de investigație trebuie să reținem în primul rând că examenul clinic și paraclinic al pacientului este simplu și nu trebuie o imagistică complicată pentru tratarea rapid a prostatitei.

Examenul îl reprezintă sumarul de urină care ne poate prezenta apariția nitriților sau a leucocitelor, semne de infecție urinară.

Mai este urocultura la care nu trebuie să așteptăm rezultatul ci să începem un tratament cât mai rapid. Spermocultura, spermograma, examenul complex al secreției uretrale.

Se poate evidenția prezența unor germeni cum ar fi tricomuna sau chlamydia sau microplasme în în urină. Se face obligatoriu serologia sifilisului, se testează pacientul pentru HIV sau pentru HPV. Toate acestea pot determina prostatite pentru că ele pot fi de origine bacteriană, virală, uneori autoimune sau pot fi tuberculoase”, a mai explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie.

Vezi și: Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Marcian Manu: 80% din cancere se dezvoltă în această zonă. Este deosebit de importantă

Prostatita, testare PCR

”Mai nou a apărut și tehnica PCR prin care se stabilește mai rapid”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

”Vorbind despre prostatitele cronice, ele urmează după episoade de prostatită acută, pacientul în general a avut un astfel de trecut și manifestările sunt în general mai blânde cu urinare dificilă, cu oarecare jenă, cu hemospermie, ejacularea precoce este și ea un semn important.

Sunt semne importante care trebuie investigate și tratate specific pe germenele care poate fi sau nu poate fi descoperit atunci când este căutat. Există și prostatite de altă cauză, autoimună sau de malformații anatomice ale aparatului urinar care întrețin o imposibilitate de evacuare a spermei sau modificarea aparatului sfincterian.

Toate acestea pot ține o hiperpresiune în canalele ejaculatorii și implicit o stare de iritare prostatică”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Boala care îi trimite pe bărbați la medic. Conf. dr. Marcian Manu: Duce la un dezastru. Are un potențial mortal crescut. Este zgomotoasă și violentă

Prostatita, alte investigații

”În afară de examenul clinic ce alte teste, ce alte investigații mai sunt recomandate?”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

”Este foarte important să avem examenul pentru secreția uretrală și al secreției prostatice făcut după un masaj prostatic. Uneori spermocultura este mult mai elocventă și pune în evidență germenul după masajul prostatic. Este foarte important să avem răbdare și să căutăm și să obținem informații asupra elementului cauzator al prostatitei.

Este un lucru neplăcut, nu o face multă lume, dar este soluția pentru a afla dacă exprimatul prostatic are sau nu germenele respectiv. Ecografia este mai puțin utilă decât în toate celelalte afecțiuni prostatice dar este utilă în condițiile în care prostatita se poate complica printr-un abces prostatic.

Faza inițială de prostatită este o diseminare și o inflamare cu o infecție general a prostatei care poate duce la distrucția unei părți din prostată și la abcesarea cu transformarea unei părți din prostată cu o cavitate cu puroi.

Acea cavitate cu puroi o putem evidenția ecografic sau prin rezonanță magnetică sau CT, dar prima investigație este ecografia pentru că este repetabilă ieftină și inofensivă”, a mai explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie.

”În acest caz este necesară o intervenție chirurgicală, se poate practica laparoscop?”, a mai întrebat Val Vâlcu.

”Se poate practica și endoscopic sau transversal sub control ecografic. Se poate face și sub control tomografic dar este ca și cum am trage cu tunul în rândunele. Totul însă trebuie controlat cu ecograful nicidecum la întâmplare cum se făcea pe vremea când nu exista ecografia. Ei simțeau abcesul și îl incizau transrectal”, a mai explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel