Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe pe cale naturală, iar această situați nu este o problemă a unuia sau altuia dintre parteneri, motiv pentru care este important ca abordarea să fie legată de la cuplu, de la cauze la investigații și soluții.
La nivelul României, între 8 și 15% dintre cuplurile aflate la vârsta reproductivă sunt infertile.
Vârsta ideală pentru reproducere este între 25 și 35 de ani, iar potrivit dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, deși în cazul bărbaților se poate ridica puțin pragul, ”sunt multe studii care arată că după 40 de ani și la bărbați scade calitatea spermei și crește riscul de autism la nou-născut”, a afirmat medicul la Antena 3 CNN.
”Este important să știm că fertilitatea are un declin natural. Deci, după 35 de ani, fertilitatea la femei înregistrează un declin abrupt. După 38 de ani este iarăși un prag, iar peste 43 de ani, femeile sunt în general infertile și indiferent cât de bine am arăta pe exterior, modificările la nivelul celular există și sunt greu de depășit prin metode terapeutice”, a explicat dr. Codreanu.
În ceea ce privește gradul de fertilitate, în cazul femeilor, există o analiză pentru rezerva ovariană.
”Este o analiză importantă care ne arată cam care este statusul nostru în momentul acela. Faptul că avem o rezervă ovariană foarte bună la 35 de ani nu este o garanție că la 40 de ani va fi la fel de bună, pentru că declinul ei depinde atât de ritmul personal de declin biologic, cât și de factorii de mediu care sunt din ce în ce mai numeroși și lucrează din ce în ce mai mult împotriva noastră.
La bărbați este mai simplu, pentru că spermatozoizii se regenerează continuu pe parcursul vieții, la femei, număr de ovocite cu care s-au născut nu are alt drum decât spre scădere, nu se produc alte ovule noi. În plus, ele rămân blocate într-o fază a diviziunii celulare, în interiorul ovarelor, pe tot parcursul vieții, și în această fază a diviziunii celulare sunt și mai sensibile la factorii de mediu și atunci, pe măsură ce trec anii, toate aceste ovocite capătă defecte genetice”, a mai spus medicul.
Testul hormonal care arată şansele de a rămâne însărcinată este testul AMH sau testul hormonului anti-Mullerian.
În funcție de concentrația acestui hormon, se poate face o estimare cu privire la numărul de ovule viabile, dar și la rezerva ovariană.
Astfel, prin valoarea obținută se poate estima gradul de fertilitate, dar și durata perioadei fertile a femeii, indicând o posibilă instalare a menopauzei precoce.
În același timp, testul AMH poate indica și prezența unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice sau chiar tumori ovariene, arată Cleveland Clinic.
Testul AMH. FOTO: Freepik @Saiful52
Un nivel ridicat al acestui hormon indică un număr mai mare de ovule și o rezervă ovariană mare, în timp ce un nivel scăzut al acestui hormon arată prezența unui număr mai mic de ovule, respectiv de o rezervă ovariană mai mică.
Valorile AMH sunt:
- medii: între 1 ng/mL și 3 ng/mL
-scăzute: sub 1 ng/mL
- foarte scăzute: 0,4 ng/mL.
De asemenea, acestea pot varia în funcție de vârsta femeii, astfel:
- 25 de ani, 3 ng/mL
- 30 de ani, 2,5 ng/mL
- 35 de ani, 1,5 ng/mL
- 40 de ani, 1 ng/mL
- 45 de ani, 0,5 ng/mL.
Lista cauzelor infertilității feminine include:
- tulburări de ovulație, care influențează eliberarea ovulului, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP). Hiperprolactinemia, o afecțiune în care ai prea multa prolactina - hormonul care stimulează producția de lapte - poate, de asemenea, să influențeze ovulația;
- prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau prea puțini (hipotiroidism) pot influența ciclul menstrual sau determina infertilitate. Alte cauze pot include exercițiul fizic intens, tulburări alimentare, traumatisme sau tumori;
- afecțiuni ale uterului: malformații uterine, fibroame, polipi, infecții ale endometrului, aderente la nivelul cavității uterine (sinechii ce pot să apară în urma unui chiuretaj), utilizarea unui dispozitiv intrauterin pentru contracepție (sterilet);
- afecțiuni ale vaginului sau ale colului uterin: malformații, infecții, cauze imunologice (formarea de anticorpi antipermatici la nivelul glerei cervicale);
- deteriorarea sau blocajul/înfundarea trompelor uterine, deseori cauzate de inflamarea trompelor uterine (salpingita), care este determinata de boala inflamatorie pelvină (BIP), de obicei provocata de o infecție cu transmitere sexuala (ITS) sau a intervențiilor chirurgicale;
- endometrioza, care apare când țesutul endometrului crește în afara uterului și poate influența funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.
- insuficiența ovariană primară (menopauza timpurie), când ovarele se opresc din funcționare și menstruația se încheie înainte de 40 de ani. Deși cauza este în general necunoscută, anumiți factori sunt asociați cu menopauza timpurie, între care boli ale sistemului imun, anumite afecțiuni genetice precum sindromul Turner sau purtătoarele sindromului X Fragil, dar și radioterapia și tratamentul chimioterapeutic, precum și fumatul.
- aderențe la nivelul pelvisului (țesut cicatricial fibros format între organele pelvine) ce se pot constitui în urma infecțiilor, intervențiilor chirurgicale sau endometriozei.
În ceea ce privește infertilitatea masculină, aceasta are ca principale cauze:
- afecțiunile endocrine (hipogonadismul, hiperprolactinemia, sindromul Cushing, deficiența de GnRN - hormo eliberator al gonadotropinelor, hipertiroidismul);
- afecțiuni genetice (microdeletii ale cromozomului Y, fibroza chistică, sindromul Young, sindromul Kallmann, sindromul celulelor Sertoli);
- infecții (Chlamydia, Treponema pallidum - sifilis, Gonococcus, Mycoplasma);
- afecțiuni uro-genitale (congenitale, - malformații le epididimului, anomalii ale vaselor deferente, disfuncții structurale și funcționale ale ductelor ejaculatoare; dobândite - varicocelul, epididimita, obstrucția vaselor deferene, ejacularea retrogradă)
- tulburări sexuale (ejacularea prematură, disfuncții erectile, lipsa ejaculării, neoplazii, craniofaringiomu, tumorile glandelor suprarenale. tumorile testiculare)
- alte afecțiuni (sarcoidoza, hemocromatoza, hemosideroza, histiocitoza Langerhans, prezența anticorpilor antispermatozoizi).
În ceea ce privește factorii de risc, atât la femei, cât și la bărbați, aceștia includ:
- vârsta de peste 40 de ani
- fumatul
- consumul de alcool
- consumul de droguri
- obezitatea, dar și tulburările alimentare (anorexie sau bulimie, în cazul femeilor)
- unele medicamente
- sedentarismul.
În ceea ce privește prevenția infertilității, medicul Codreanu susține că vârsta este un factor important, adică să se încerce o sarcină la vârstă mai tânără.
”Putem să ne alimentăm sănătos, să mâncăm cât mai variat, să facem mișcare, să dormim, și somnul cred că este foarte important. Și hormonii se secretă după un pattern somn-veghe și ritmul circadian este important și el.
Dieta, stilul de viață, să nu ne îngrășăm. Fumatul, de exemplu, devansează vârsta menopauzei cu 4 ani, în medie. Sunt femei destinate să intre la menopauză la 46 de ani și intră la 42 de ani. Și aceasta este exact vârsta la care ele vin să se investigheze.
Alcoolul afectează în special sistemul nervos, nu există o cantitate de alcool care să poată fi considerată sigură pentru a fi consumată. Am putea înlocui alcoolul cu cafeaua, este un foarte bun antioxidant, însă nu trebuie consumată în exces. Nu există efecte negative la o ceașcă de cafea pe zi, ba dimpotrivă”, a mai spus medicul cu privire la prevenția infertilității prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...