Testele imagistice, utilizate des în diagnostic. Care dintre ele se folosește cu succes în NEUROLOGIE

testele imagistice FOTO: Pexels @mart production
Testele imagistice se folosesc pentru diagnosticul anumitor patologii. Ecografia, radiografia, RMN și CT sunt principalele tehnici. Cu ce diferă acestea?

Testele imagistice au un rol important în stabilirea diagnosticului anumitor boli. Acestea sunt folosite pentru a detecta modificări ale organelor interne sau ale structurilor care nu pot fi abordate prin examinarea clinică a pacienților. Principalele examene imagistice sunt ecografia, radiografia, RMN și CT.

Utilizări

Testele imagistice se folosesc atât pentru a detecta anumite modificări din corp, cât și pentru a monitoriza afecțiunile și răspunsul la tratament.

Examenele imagistice se utilizează intens în diagnosticul cancerului și nu numai. MSD Manual dezvăluie bolile pentru care se folosesc testele imagistice:

-afecțiuni cardiovasculare;

-afecțiuni pulmonare;

-afecțiuni musculoscheletale;

-afecțiuni ale creierului, măduvei spinării sau ale nervilor;

-boli gastrointestinale;

-afecțiuni hepatice sau ale vezicii biliare;

-afecțiuni ale vezicii urinare;

-patologii oftalmologice;

-afecțiuni ale sistemului reproducător;

-monitorizarea sarcinii.

Vezi și: Ce sunt METASTAZELE, cum apar și de ce se răspândesc. Metastazele care NU prezintă SIMPTOME

Ecografia

Ecografia folosește undele sonore pentru diagnosticul și analizarea structurilor interne ale organismului. Undele sonore se vor transmite în timp real pe un ecran cu ajutorul unui transductor, iar tehnica este folosită în special pentru observarea organelor interne și pentru detectarea/monitorizarea sarcinii.

Radiografia

Radiografia folosește razele X pentru examinarea structurilor interne ale corpului. Aceste raze au capacitatea de a pătrunde prin corpul uman, iar ulterior vor fi focalizate sub forma unui fascicul. Informațiile culese cu ajutorul razelor X se vor imprima într-o imagine care poartă denumirea de film radiografic.

Cu cât un o structură, organ este mai densă/dens, cu atât va absorbi mai multe raze X. Acest lucru se va traduce prin apariția culorii alb pe radiografie. Din acest motiv, radiografia este folosită mai ales pentru analizarea oaselor, inimii, plămânilor, dinților etc.

RMN

RMN este prescurtarea tehnicii imagistice numite "rezonanța magnetică nucleară" care nu folosește raze X, așa cum utilizează radiografia. RMN se bazează pe câmpul magnetic și undele radio emise de structurile din corp și oferă date privind anatomia și eventualele leziuni ale organelor examinate. 

RMN este un test de diagnostic folosit cu succes în neurologie, dar acesta are aplicații și în afecțiunile musculoscheletale, patologiile cardiovasculare sau în anumite boli ale organelor interne.

CT

CT sau tomografia computerizată este o tehnică de diagnostic imagistic mai complexă care oferă o imagine 3D a părților din corp examinate sau chiar a întregului corp. La fel ca și radiografia, tomografia computerizată folosește raze X, iar healthline arată că CT-ul este ales de către medici atunci când se dorește diagnosticul cancerului, prin analizarea tumorilor, studierea vaselor de sânge sau ori de câte ori este nevoie de o examinare amănunțită a unei structuri din corp.

Vezi și: Diferența dintre lămâie și limetă. Care dintre ele conține mai multă VITAMINA C

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel