Teste COVID în școli. Ministrul Educației: va trebui să reglăm o relație între DSP și școli; nu s-a înțeles următorul lucru

Sorin Cîmpeanu. FOTO gov.ro
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că școlilor care nu au cabinete medicale li se cere să raporteze la DSP câte teste au făcut.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat joi seara, 11 februarie, că în școlile în care există cabinete medicale, există teste antigen la dispoziție și elevii sunt testați. Chiar și ordinul comun de ministru prevede că în urma unui test rapid antigen urmează un test PCR care oferă confirmarea clară a existenței sau nu a virusului.

”Vis-a vis de raportări va trebui să reglăm o relație între DSP și școli pentru că, se pare, că nu s-a înțeles următorul lucru, simplu zic eu: au fost distribuite peste un milion de teste la DSU către DSP-uri. Aceste teste trebuie să ajungă în școli doar în măsura în care în școli există cabinet medical și avem 18% școli care au cabinet medica. Și încă ceva foarte important: chiar dacă există cabinet medical, să existe și personal medical care poate administra aceste teste. Dacă nu există cabinet și personal medical nu are cine să administreze aceste teste, deci nu are niciun sens să ajungă în școli. Pentru că am întâlnit solicitări de a trimite în școli teste antigen ca să le administreze cine?

După care am primit informații cum căci școlilor care nu au cabinete medicale li se cere să raporteze la DSP câte teste au făcut. Păi, câte teste să facă dacă nu au primit teste, nu are cine să le administreze?”, precizează ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la digi 24.

Întrebat dacă poate chema școala pe cineva de la DSP să testeze elevii, ministrul susține că ”poate exista și această soluție” și că ”orice soluție în sprijinul identificării mai rapide a cazurilor confirmate, a cazurilor pozitive este binevenită pentru că orice astfel de măsuri micșorează riscul de transmitere în școli”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel