Testări alergologice epicutanate PATCH gratuite, în ambulatoriul SUUB

Analize  FOTO: pexels.com
Spitalul Universitar de Urgență București este printre puținele unități medicale de stat din București care efectuează, în ambulatoriu, testări alergologice epicutanate PATCH gratuite, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Testarea alergologică epicutanată PATCH este recomandată pacienților care fac dermatită de contact.

Ce este dermatita de contact

„Dermatita de contact alergică reprezintă o reacție de hipersensibilitate întârziată, în care, după contactul inițial cu o substanță străină, la reexpunere apare inflamație mediată imunologic. Cum se manifestă o dermatită de contact alergică? Întâi apar pete roșii, aspre, cu prurit pe zona în care pacientul a venit în contact cu substanța care-i produce alergia. Petele se extind apoi la distanță, cu mâncărime și leziuni și tot reapar la contactul cu alergenul respectiv", declară dr. Brîndușa Petruțescu, medic specialist alergologie și imunologie clinică, de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).

În general, aceste reacții alergice nu apar la primul contact cu un alergen. Dar dacă la următorul contact cu substanța străină se observă că roșeața persistă mai mult de 48 ce ore, cu senzație de prurit (mâncărime) intensă, și începe să se extindă, trebuie să vă adresați medicului.

Cea mai frecventă, alergia la metale

Alergia la metale are o prevalență mare în rândul populației. Foarte multe femei au alergie la nichel, spre exemplu.

Expunerea ambientală la metale se face, în special prin bijuterii și accesorii vestimentare.

Dacă apar simptomele unei dermatite alergice de contact, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie și să solicite o evaluare alergologică.

Testarea care se face în cabinetul de Alergologie din cadrul SUUB constă în aplicarea unor plasturi cu produse standardizate (cu extracte de alergene).

Cum se face testarea

„Pacienții pot veni și cu produsele lor. Spre exemplu, dacă o pacientă are o alergie la o anumită cremă sau un anumit fard, poate veni cu ele și, pe lângă produsele standardizate pe care le avem, adăugăm și produsul respectiv. Plasturii cu aceste produse puse în ei se lipesc pe piele curată, în general, pe spatele pacientului", adaugă dr. Petruțescu. Pacientul stă 48 de ore cu acel leocoplast, cu indicația ca în acest interval de timp să nu se spele pe zona respectivă.

După 48 de ore, pacientul revine la control, atunci când se scoate plasturele respectiv. În cazul în care reacția nu este clar pozitivă sau clar negativă, pacientul este chemat după 72 de ore la un alt control, pentru a vedea exact reacția pielii în zona unde a fost aplicat leucoplastul. Medicul va stabili apoi tratamentul care trebuie urmat.

Cum te programezi

La cabinetul de Alergologie din cadrul Ambulatoriului SUUB, programări se fac la nr. de telefon 021.202.61.42 după următorul prgram:

- luni, joi, orele 08.00- 15.00,

- marți, orele 07.00- 14.00,

- miercuri, vineri, orele 13.00- 20.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel