Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Oamenii de știință britanici de la Universitatea Nottingham au creat noul test sangvin care poate identifică reacția imunitară a organismului la anumite substanțe produse de celulele tumorale. E vorba de anumite proteine, denumite antigeni, care stimulează organismul să producă anticorpi împotriva lor – autoanticorpi, se arată în studiul citat de Press Association.
Cercetătorii au descoperit că acei antigeni asociați tumorilor (TAAs) reprezintă un bun indicator al prezenței cancerului în organism. Ei au dezvoltat secvențe de TAAs care sunt asociate cancerului mamar, pentru a detecta dacă există autoanticorpi împotriva lor în probele de sânge recoltate de la paciente.
Autoanticorpii creați împotriva mai multor tipuri de TAAs pot fi detectați cu până la cinci ani înainte de apariția primelor semnale clinice ale tumorilor Într-un test-pilot al cercetătorilor britanici, realizat de Centrul de Excelență în Autoimunitate împotriva Cancerului (CEAC), creat în cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Nottingham, oamenii de știință au recoltat probe de sânge de la 90 de paciente care erau deja diagnosticate cu cancer mamar.
Oamenii de știință au comparat acele probe cu eșantioanele prelevate de la un grup de control, compus din 90 de paciente fără cancer mamar. Detaliile acestui studiu experimental, realizat atât pe oameni cât și pe celule, au fost prezentate la o conferință organizată de National Cancer Research Institute (NCRI) în orașul Glasgow.
Cercetătorii au identificat mai întâi trei serii diferite de TAAs, înainte de a le testa pentru autoanticorpi. Potrivit autorilor cercetării, seria cu cinci TAAs a detectat corect cancerul mamar în 29% din probele sangvine recoltate de la paciente cu cancer mamar și a identificat corect 84% din probele din grupul de control care nu prezentau această boală. Seria cu șapte TAAs a identificat corect 35% din probele pacientelor cu cancer și a avut o acuratețe de 79% în grupul de control. Seria cu nouă TAAs a depistat 37% dintre probele canceroase și 79% dintre persoanele fără cancer din grupul de control.
Dr Daniyah Alfattani, doctorand la universitatea britanică și unul dintre cercetătorii principali în acest studiu, a explicat, pentru The World News, că „trebuie să dezvoltăm și să validăm în continuare acest test. Cu toate acestea, aceste rezultate sunt încurajatoare și indică faptul că este posibil să detectăm un semnal pentru cancerul mamar precoce".
În prezent, autorii studiului testează probele sangvine prelevate de la 800 de pacienți cu ajutorul unei serii cu nouă TAAs, pentru a spori acuratețea testului.
Un test similar dezvoltat pentru cancer pulmonar este testat într-un studiu preliminar în Scoția, la care participă 12.000 de voluntari cu risc sporit de a dezvolta această afecțiune, întrucât sunt fumători, noteză Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...