Termometrul cu mercur, ilegal. Ce trebuie să faci dacă ai un termometru cu mercur acasă. Tudor Ciuhodaru: E infracțiune. E stabilită în Codul Penal

termometrul cu mercur - FOTO: Freepik@Natalia-shtorm@wirestock
EXCLUSIV
Termometrul cu mercur pe care îl aveau acasă părinții și bunicii noștri este ilegal. Deținerea acestuia este infracțiune și se pedepsește potrivit legilor în vigoare. 

Termometrul cu mercur nu mai poate fi deținut acasă. Deținerea unui astfel de obiect se consideră a fi infracțiune. Care sunt considerentele pentru care termometrul cu mercur este considerat un obiect periculos a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

”Teoretic intoxicația cu mercur poate fi inhalatorie sau digestivă. Toată lumea s-a ferit de faptul că mercurul poate avea efecte neurologice sau digestive. În general, are efecte asupra sistemului nervos central, rinichi, plămâni, iar la copil, expunerea la mercur, duce la dificultăți de dezvoltare neurologică.

Când apar simptomele neurologice sau digestive, adică greață, vărsături, trebuie să apelăm la medic. Riscurile potențiale trebuie luate în calcul”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre ojă. La ce trebuie să te uiți când o alegi și cum își poate afecta sănătatea mâinilor

De ce deținerea unui termometru cu mercur se consideră infracțiune

”Dacă știm să utilizăm termometrul cu mercur, nu sunt probleme. În principiu, se părăsește încăperea în care s-a spart un vas cu mercur. Trebuie să îl manevrăm cu mănuși de cauciuc sau platic, cu o bucată de carton. Sunt biluțe foarte mici. Trebuie să fim atenți la covor, că de acolo este dificil de colectat. 

După ce mercurul a fost colectat, se plasează într-un vas cu apă și se predă. E infracțiune deținerea unui termometru cu mercur. Este lege din 2014. Scrie în art. 359 din Codul Penal. Probabil nu funcționează prea bine partea cu predarea lor. Teoretic există anumite farmacii care preiau termometrele cu mercur. 

Argumentele sunt cele care țin de toxicitatea mercurului”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Toate femeile din România, acces gratuit la depistarea cancerului de sân. Ciuhodaru: Tomosinteza sânului, gratuită! Multe vieți vor putea fi de acum salvate!

Intoxicația cu mercur, tratament

În cazul intoxicației cu mercur, tratamentul se administrează în funcție de mai multe criterii. 

”Tratamentul se face în mediul spitalicesc. Depinde de cantitatea ingerată, inhalată. Terapia nu este numai simptomatică. Este o întreagă tehnică. Nu este un tratament standard”, a mai subliniat sursa citată.

Ce trebuie să faci dacă ai un termometru cu mercur

La farmacii, există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare. Cum deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune, reprezentanții Poliției vin cu lămuriri despre cum ar trebui să eliminăm aceste deșeuri. 

”La nivelul fiecărui județ există centre care colectează deșeurile periculoase, toxice. Se poate apela la aceste societăți acreditate de instituțiile statului”, a declarat Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel