Terapia prin dans. Cum ne ajută dansul în sănătatea mintală?

Terapia prin dans - Foto: Freepik @vecstock
Terapia prin dans este o formă de terapie expresivă care utilizează mișcarea și expresia corporală pentru a ajuta oamenii să-și exploreze și să-și exprime emoțiile, să-și îmbunătățească starea de bine și să abordeze problemele psihologice sau emoționale.

Această terapie stimulează procesul creativ prin dans și mișcare și le permite oamenilor să creeze relații cu alții, să interactioneze, să se integreze și să relaționeze între ei. 

Terapia prin dans are la bază rezultatele la care au ajuns oamenii de știință, că mișcările corpului pe muzică produc transformări la nivelul stării emoționale, psihice și fizice.

În urma terapiei prin dans s-au întregistrat beneficii remarcabile pentru sănătate, printre cele mai frecvente fiind îmbunătățirea mobilității articulațiilor și a mușchilor, detensionare și relaxare, creșterea încrederii de sine, exprimarea celor mai intime emoții, întărirea sistemului imunitar,  reducerea și eliminarea sentimentelor apăsătoare de izolare, singurătate, anxietate, depresie, furie, tristețe.

Beneficiile terapiei prin dans

Dansul oferă un mijloc de exprimare a emoțiilor și trăirilor interioare, facilitând eliberarea emoțională și conștientizarea sentimentelor.

Mișcarea ritmică a dansului poate contribui la eliberare, relaxare și reducerea nivelului de stres, având un efect benefic asupra sănătății mintale, emoționale și fizice.

Prin dans, oamenii pot experimenta o creștere a încrederii în sine și a stimei de sine, dezvoltând o conexiune mai profundă cu propriul corp și cu emoționalitatea sa.

Dansul oferă o modalitate de comunicare non-verbală, permițând oamenilor să-și exprime gândurile și sentimentele fără a le verbaliza.

Terapia prin dans poate fi utilizată pentru a aborda traumele emoționale și pentru a facilita procesul de vindecare, oferind o modalitate sigură de explorare și expresie.

Dansul poate stimula eliberarea endorfinelor și îmbunătățirea circulației sanguine, contribuind la creșterea nivelului de energie și vitalitate.

Terapia prin dans poate fi utilă în gestionarea tulburărilor emoționale, precum depresia sau anxietatea, oferind o modalitate de a face față și a gestiona emoțiile dificile.

Dansul oferă un mediu propice pentru exprimarea creativității și a imaginației, stimulând gândirea creativă și abordarea problemelor sub diferite unghiuri.

Beneficiile pentru sănătatea fizică ale dansului

Îmbunătățește tonusul muscular

Crește forța musculară

Ajută la scăderea în greutate

Crește ritmul cardiac

Îmbunătățește plămânii

Crește circulația

Scade riscul bolilor cardiovasculare

Îmbunătățește postura

Întărirea oaselor

Reduce riscul de osteoporoză

Ajută la gestionarea greutății

Îmbunătățește flexibilitatea

Rezistență crescută

Cât de eficientă este terapia prin dans?

Cercetările au demonstrat că terapia prin dans poate fi eficientă în tratamentul problemelor de sănătate mintală, cum ar fi alimentația dezordonată, depresia și anxietatea. Câteva exemple recente includ:

”Un studiu din revista The Arts in Psychotherapy (2007) a constatat că terapia prin dans a avut un efect pozitiv asupra participanților care se confruntă cu simptome de depresie.

Un studiu din Jurnalul American de Terapie prin Dans (2004), în care 54 de studenți au participat la un program de prevenire a violenței prin terapie prin dans, a constatat că agresivitatea în rândul participanților a scăzut și comportamentele pro-sociale au crescut.

Un studiu realizat de Alzheimer's Care Today (2009) sugerează că DMT poate îmbunătăți direct amintirea memoriei la persoanele cu demență”, potrivit goodtherapy.org.

În esență, terapia prin dans integrează dansul într-un context terapeutic, concentrându-se pe aspecte precum exprimarea emoțională, conștientizarea de sine și vindecarea, în timp ce dansul obișnuit are în primul rând un scop recreativ, artistic sau de fitness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel