Multitasking-ul poate părea eficient,...
Vezi și: Medicament pentru epilepsie, eficient în cazul apneei de somn obstructive
Un studiu publicat în 11 septembrie 2024 în Jama Network subliniază potențialul salvator al terapiei cu presiune pozitivă pe căile respiratorii (CPAP) pentru adulții în vârstă care suferă de apnee obstructivă în somn. Această terapie, utilizată în mod obișnuit pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului, este asociată cu o reducere semnificativă a ratelor mortalității și a incidenței evenimentelor cardiovasculare majore.
Cercetătorii de la University of Kansas Medical Center, conduși de dr. Diego R. Mazzotti, au realizat un studiu retrospectiv de cohortă la scară largă, implicând 888.835 de adulți în vârstă diagnosticați cu apnee obstructivă de somn între 2011 și 2020. Studiul s-a concentrat pe persoane cu o vârstă medie de 73 de ani, dintre care aproape jumătate erau femei.
Dintre participanți, 290.015 persoane au început terapia PAP după diagnosticarea cu apnee obstructivă de somn. Rezultatele principale urmărite au fost mortalitatea de orice cauză și evenimentele cardiovasculare majore (MACE), inclusiv infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral și revascularizarea coronariană.
Studiul a arătat că adulții în vârstă care au început terapia CPAP au avut un risc cu 47% mai mic de mortalitate de orice cauză comparativ cu cei care nu au făcut-o. În plus, riscul de a suferi evenimente cardiovasculare majore a scăzut cu 10% pentru utilizatorii de terapie CPAP.
Pentru afecțiuni cardiovasculare specifice, pacienții care au utilizat terapia CPAP au avut șanse mai mici de a suferi insuficiență cardiacă (21,2% vs. 18,3%) și infarct miocardic (10% vs. 8,6%). Cu toate acestea, terapia a avut un impact minim sau ușor crescut asupra ratelor de accident vascular cerebral și revascularizare coronariană.
Studiul a arătat că utilizarea mai intensă a terapiei CPAP a fost constant asociată cu rate mai mici de mortalitate și evenimente cardiovasculare majore. Aceste beneficii de protecție au fost deosebit de evidente la femei, la persoanele cu obezitate sau fibrilație atrială și la cei fără hipersomnie, potrivit Medscape.
Terapia CPAP - FOTO: Freepik@alisaa
Rezultatele subliniază necesitatea ca furnizorii de servicii medicale să accentueze importanța terapiei CPAP la adulții în vârstă diagnosticați cu apnee de somn obstructivă.
"Acest studiu are potențialul de a informa viitoarele studii care evaluează importanța inițierii și menținerii terapiei apneei de somn obstructive pentru minimizarea rezultatelor adverse asupra sănătății", au scris autorii.
De asemenea, au adăugat că rezultatele ar putea conduce la strategii mai personalizate pentru îmbunătățirea aderenței la terapia CPAP și a eficacității pe termen lung.
Vezi și: Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă
Deși studiul a fost amplu, a întâmpinat câteva limitări. Utilizarea codurilor de diagnostic a însemnat că severitatea apneei de somn obstructive la pacienți nu a putut fi măsurată cu precizie. În plus, lipsa de date detaliate despre pacienți, cum ar fi indicele de masă corporală și tensiunea arterială, ar fi putut influența rezultatele.
O altă limitare a fost faptul că studiul s-a concentrat pe beneficiarii Medicare din zona centrală a Statelor Unite, ceea ce ar putea reduce aplicabilitatea rezultatelor pentru alte populații.
Studiul a fost finanțat de American Heart Association, Patient-Centered Outcomes Research Institute și University of Kansas Clinical and Translational Science Institute.
Asocierea pozitivă a terapiei CPAP cu reducerea mortalității și a riscului cardiovascular întărește poziția acesteia ca opțiune de tratament esențială pentru adulții în vârstă cu apnee de somn obstructivă, devenind un instrument vital pentru îmbunătățirea rezultatelor pacienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...