Tensiunea oscilantă, greșelile care o cauzează și la ce boli duce. Iată cum stabilizezi fluctuațiile de tensiune. Cum te ajută dieta DASH

Tensiunea oscilanta - Foto: Freepick
De ce îți fluctuează tensiunea arterială, care sunt cauzele și factorii de risc. Iată câteva trucuri să rezolvi tensiunea oscilantă.

Majoritatea vizitelor la cabinetul medical includ și o citire a tensiunii arteriale. Acest lucru se cauzează faptului că tensiunea arterială îi poate spune medicului multe despre starea dvs. de sănătate. Un număr care este puțin scăzut sau puțin ridicat poate fi un semn al unor posibile probleme. Modificările tensiunii arteriale între vizite pot fi, de asemenea, un indiciu al unor probleme de sănătate.

Tensiunea arterială este o citire a forței cu care sângele trece prin sistemul circulator. Tensiunea arterială se schimbă în mod natural de mai multe ori pe zi. Majoritatea schimbărilor sunt normale și previzibile. Atunci când apar aceste vârfuri și văi ale tensiunii arteriale, este posibil să nu aveți semne sau simptome neobișnuite. Aceste fluctuații pot fi scurte și trecătoare.

Atunci când observați aceste schimbări, este important să le notați. Scrieți-vă cifrele, activitățile pe care le desfășurați și cât timp a durat până când cifra a ajuns din nou la normal. Aceste informații vă pot ajuta să detectați problema.

Tensiunea oscilantă, cauze. De ce apar fluctuații ale tensiunii arteriale


Tensiunea oscilantă sau fluctuația tensiunii arteriale poate fi cauzată de mai multe probleme.

1. Stres

Stresul emoțional și anxietatea pot crește temporar tensiunea oscilantă. În timp, excesul de stres poate afecta sistemul cardiovascular și ar putea duce la probleme permanente ale tensiunii arteriale.

2. Sindromul halatului alb

Sindromul halatului alb apare atunci când îngrijorarea sau stresul provocat de o programare la medic provoacă o creștere temporară a tensiunii arteriale. La domiciliu, s-ar putea să constatați că valorile sunt normale. Citirea tensiunii arteriale ridicate nu înseamnă că aveți hipertensiune (tensiune arterială ridicată). Cu toate acestea, persoanele cu hipertensiune arterială cu halat alb sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială.

3. Medicamente

Atât medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cât și cele eliberate pe bază de rețetă pot avea un impact asupra tensiunii arteriale. Unele medicamente, cum ar fi diureticele și pastilele pentru tensiune arterială, sunt concepute pentru a vă reduce cifrele tensiunii arteriale. Altele, cum ar fi medicamentele pentru răceală și alergii, vă pot crește tensiunea arterială și pot duce la tensiunea oscilantă.

4. Activitate

Exercițiile fizice, discuțiile, râsul și chiar sexul pot provoca fluctuații ale tensiunii arteriale.

5. Mâncarea și băutura

Ceea ce mâncați sau beți poate avea un impact asupra valorilor tensiunii arteriale. Alimentele bogate în tiramină, o substanță care se găsește în alimentele învechite, pot crește tensiunea arterială. Aceasta include alimente care sunt:

- fermentate

- murate

- sărate în saramură

Băuturile cu cofeină pot crește temporar și cifrele tensiunii arteriale.

6. Probleme suprarenale

Sistemul tău suprarenale este responsabil pentru producția de hormoni. Oboseala suprarenală apare atunci când producția ta de hormoni este scăzută. Ca urmare, tensiunea arterială poate scădea. Un sistem suprarenal hiperactiv poate provoca vârfuri bruște ale tensiunii arteriale și hipertensiune arterială.

7. Feocromocitomul

Această tumoră rară se dezvoltă în glandele suprarenale și are un impact asupra producției de hormoni. Ea poate provoca explozii bruște de citiri neregulate ale tensiunii arteriale cu intervale normale între ele.

Tensiunea oscilantă, factori de risc


Acești factori vă pot expune la un risc mai mare de a vă confrunta cu fluctuații ale tensiunii arteriale:

- niveluri ridicate de stres

- anxietate

- administrarea de pastile pentru tensiune arterială care nu sunt eficiente sau nu durează până la următoarea doză

- consumul de tutun

- consumul excesiv de alcool

- munca în ture de noapte

Anumite afecțiuni vă pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta o tensiune arterială anormală. Acestea includ:

- diabet

- sarcină

- deshidratare

- boli cardiovasculare

- hipertensiune arterială slab controlată sau necontrolată

- apnee obstructivă în somn

- boală de rinichi

- probleme tiroidiene

- probleme ale sistemului nervos

Tensiunea oscilantă, tratament

Fluctuațiile tensiunii arteriale nu au neapărat nevoie de tratament, cu excepția cazului în care sunt cauzate de o afecțiune sau o boală de bază. De aceea, tratamentul pentru tensiunea arterială fluctuantă constă în trei componente principale. Acestea sunt:

Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale. Creșterile și scăderile neobișnuite pot prezice probleme viitoare, așa că monitorizați-vă regulat cifrele pentru a depista problemele din timp.
Efectuarea de schimbări sănătoase în stilul de viață. Practicile unui stil de viață sănătos vă pot ajuta să evitați problemele sau fluctuațiile tensiunii arteriale.

Luând medicamentele așa cum v-au fost prescrise. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă ajuta să vă reglați tensiunea arterială dacă modificările stilului de viață nu sunt adecvate.

- Vă puteți ajuta organismul să gestioneze tensiunea arterială prin adoptarea unor modificări ale stilului de viață care să vă ajute să fiți și să rămâneți sănătos.

- Scădeți în greutate și mențineți o greutate sănătoasă

Bărbații cu o talie de peste 40 de centimetri și femeile cu o talie de peste 35 de centimetri sunt mai predispuși să aibă probleme cu tensiunea arterială.

- Faceți exerciții fizice în mod regulat

Încercați să faceți 30 de minute de exerciții fizice moderate cinci zile pe săptămână. Dacă sunteți nou în exerciții fizice, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice nouă rutină de exerciții fizice și luați-o încet. Începerea la un nivel de intensitate ridicat ar putea fi periculoasă, mai ales la persoanele cu tensiune arterială necontrolată.

- Practicați dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) pentru a vă reduce riscul de hipertensiune arterială. Această dietă pune accentul pe cereale integrale, legume, fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ

- Consumați mai puțin sodiu

Măsurați-vă aportul zilnic de sodiu pentru a vă face o idee despre cât de mult mâncați. Apoi, concentrează-te să te menții în limita recomandării zilnice a Asociației Americane a Inimii, de 2.300 de miligrame. Dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune sau tensiune arterială ridicată, urmăriți să consumați 1.500 miligrame.

- Evitați stresul

Găsiți modalități sănătoase de a face față stresului zilnic. Aceasta poate include exerciții fizice, yoga, tehnici de respirație sau terapie prin discuții. Consultați cele mai bune bloguri de anul acesta despre ameliorarea stresului pentru a vă ajuta să începeți.

- Limitați consumul de alcool și cofeină

Cofeina vă poate crește tensiunea arterială, în timp ce alcoolul o scade. Aceste substanțe vă pot crește, de asemenea, riscul de boli care cresc riscul de hipertensiune arterială, cum ar fi bolile de inimă și bolile renale.

- Încetați să mai consumați tutun

Renunțați definitiv la acest obicei pentru a vă menține tensiunea arterială într-un interval sănătos. Discutați cu medicul dumneavoastră despre programele de renunțare la fumat. Aderarea la un grup de sprijin sau renunțarea la fumat împreună cu un prieten vă poate ajuta să vă țineți de plan.

Complicații

Fluctuațiile cifrelor tensiunii arteriale nu sunt întotdeauna un indiciu al unei probleme de sănătate mai mari, dar pentru unii oameni poate fi un semn de avertizare a unor probleme viitoare. Acestea includ:

- Hipertensiune arterială

Hipertensiunea nu se dezvoltă rapid. Este adesea o schimbare treptată în sus, iar citirile neobișnuite pot fi primul semn al unei probleme. Monitorizați-vă tensiunea arterială pentru a urmări semnele de hipertensiune cronică.

-Boli de inimă

Într-un studiu, persoanele cu variații ale tensiunii arteriale între vizitele la medic au fost mai predispuse să dezvolte insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral decât persoanele care au avut valori normale ale tensiunii arteriale.

- Demența

Un studiu din Japonia a constatat că persoanele cu fluctuații ale tensiunii arteriale aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta acest declin mental decât persoanele fără fluctuații, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel