Tensiunea arterială ridicată dimineața, cauze și riscuri

Tensiune arterială fluctuantă
Hipertensiunea arterială de dimineață poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Aceste urgențe medicale apar adesea în primele ore în care crește tensiunea arterială.  

Tensiunea arterială fluctuează în mod natural pe parcursul zilei și tinde să crească în jurul timpului în care o persoană se trezește. Cu toate acestea, pentru multe persoane, tensiunea poate fi anormal de mare dimineața. Medicii se referă la asta ca la hipertensiunea arterială, notează Medical News Today.

 

Schema de tensiune arterială normală

Stresul sau anxietatea pot influența tensiunea arterială dimineața.
Presiunea arterială se referă la forța cu care inima pompează sânge în jurul sistemului circulator. Câțiva factori pot influența tensiunea arterială, inclusiv:

stres sau anxietate
activitate fizica
dietă

Când o persoană își măsoară tensiunea arterială, citirea va apărea sub formă de două numere. Numărul de top indică tensiunea arterială sistolică, care este presiunea atunci când inima se contractă. Numărul de jos arată tensiunea arterială diastolică, care este o măsură a presiunii atunci când inima se relaxează.

Un monitor de tensiune arterială utilizează o unitate de măsură numită milimetri de mercur (mm Hg) pentru a măsura presiunea în interiorul vaselor de sânge. Presiunea arterială normală este mai mică de 120/80 mm Hg.

Citiri între 120/80 mm Hg și 139/89 mm Hg indică faptul că o persoană este expusă riscului de a dezvolta hipertensiune, în timp ce citirile de peste 140/90 mm Hg semnifică hipertensiune.

Tensiunea arterială crește și scade pe tot parcursul zilei și noaptea. În timpul somnului, tensiunea arterială scade cu 10–30%. Apoi crește în jurul perioadei de trezire. La unii oameni, această creștere poate fi semnificativă, ducând la hipertensiune arterială.

Persoanele care au un model anormal de tensiune arterială pot prezenta riscuri de complicații, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Conform unei analize din 2010, debutul accidentului vascular cerebral și alte evenimente cardiace grave cresc în primele 4-6 ore după trezire.

cauze


Medicamente

Unii oameni iau medicamente antihipertensive pentru a-și controla tensiunea arterială. Conform unei analize din 2018, hipertensiunea arterială necontrolată dimineața poate indica o problemă cu tipul sau doza acestor medicamente.

În mod specific, hipertensiunea matinală se poate datora unuia sau mai multor dintre următorii factori:

luând o doză de medicamente care este prea mică
luând medicamente cu acțiune scurtă sau cu acțiune intermediară, mai degrabă decât medicamente cu acțiune lungă
luând un singur medicament antihipertensiv mai degrabă decât o combinație de medicamente
Unii oameni pot constata că luarea medicamentelor înainte de culcare, mai degrabă decât dimineața, asigură un control mai bun al tensiunii arteriale. Alții ar putea avea nevoie să-și împartă doza zilnică, luând jumătate dimineața și jumătate înainte de culcare. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie să se schimbe cu un alt tip de medicament pentru tensiunea arterială.

Este important să discutați cu un medic înainte de a face orice modificări la medicamente.

Conditii medicale

Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de hipertensiune arterială. Acestea includ:

hipertensiune arterială netratată
colesterol ridicat
boala cardiovasculara
apnee obstructivă de somn
Diabet
tulburări tiroidiene
Sindromul Cushing
lupus
sclerodermia
boală de rinichi

Factorii stilului de viață

Anumiți factori de viață pot crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială. Exemplele includ:

fumat
consum mare de alcool
mâncând o dietă bogată în sare și grăsimi saturate
lipsa mișcării fizice

Cine este în pericol?

Următorii factori pot crește riscul unei persoane de a dezvolta hipertensiune matinală:
persoanele peste 65 de ani
persoanele de origine africană sau caraibeană
cei care au o rudă cu hipertensiune arterială
persoanele cu exces de greutate sau obezitate
consumul de alcool
fumat
anxietate sau stres excesiv
somn insuficient
somn tulburat, de exemplu, schimburi de noapte de lucru

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel