Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiunea arterială: ce semnifică cele două cifre și de ce e importantă și cifra cea mică
22 sep, 09:02
Tensiunea arterială este un indiciu principal al riscului de boli cardiovasculare. Deși majoritatea se orientează după prima valoare a tensiunii, specialiști spun că și a doua cifră este foarte importantă în stabilirea riscului pentru sănătate.
Congresul are loc la Brasov

Tensiunea arterială în valori normale ste unul din indiciile principale ale stării de sănătate, în special la vârste mai înaintate. Oamenii, însă, tind să se concentreze mai mult pe prima cifră atunci când fac o citire a tensiunii arteriale. Totuși, a doua cifră este, de asemenea importantă pentru a prezice riscul de boală cardiacă, notază Harvard Medical School.

Această conclzie vine în urma unui studiu bazat pe 36 de milioane de citiri ale tensiunii arteriale de la peste 1,3 milioane de adulți, publicat în New England Journal of Medicine.

Ce semnifică cele două valori ale tensiunii

Atunci când citim o tensiune, avem două valori, două cifre. Prima dintre ele reprezintă tesiunea sistolică și măsoară forța cu care inima pompează sângele în artere.

A doua cifră, cea mai mică, reprezintă presiunea diastolică și reflectă presiunea din artere atunci când inima se oprește între bătăi.

În decurs de opt ani, peste 44.000 de persoane în studiu au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Riscul acestor evenimente a crescut în rândul persoanelor cu valori sistolice de 130 sau mai mari, dar și la cele cu valori diastolice de 80 și mai mari.

Rezultatele sunt un memento pentru a acorda atenție ambelor numere din citirea tensiunii arteriale și că pentru majoritatea persoanelor sănătoase, tensiunea arterială mai mică este mai bună.


Ştiri Recomandate

Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate
Fibroza chistică: boala genetică poate da simptome și purtătorilor, care nu fac boala
Acneea și depresia, conexiune stranie care durează doar câțiva ani
5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian
Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți
Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă
Comentarii