Tensiune arterială mărită după exerciții fizice: ce riscuri pentru sănătate anunță

Tensiune
Tensiunea arterială crescută în urma exercițiilor fizice și revenirea întârziată la valori normale a fost asociată cu unele riscuri pentru sănătate.

Tensiunea arterială mai ridicată în timpul exercițiului și revenirea cu întârziere la valori normale după exercițiile fizice au fost asociate cu un risc mai mare de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare preclinice și clinice și decesul la adulții de vârstă mijlocie până la cei cu vârste mai înaintate.

Creșterea presiunii arteriale la exerciții fizice sunt markeri semnificativi ai bolilor cardiovasculare și a riscului de mortalitate la adulții tineri, până la vârsta mijlocie. Cu toate acestea, puține studii au examinat asociațiile de reacții ale tensiunii arteriale de la mijlocul vieții la un exercițiu submaximal (mai mic decât maximul de care este capabil un individ) cu risc de rezultate cardiovasculare și mortalitate în viața ulterioară.

Riscuri asociate 

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Boston (BUSM) au evaluat asocierea schimbărilor de tensiune arterială și recuperarea cu indicatori de boală preclinică în rândul participanților la un studiu (vârsta medie de 58 de ani, 53% la femei). Au urmărit apoi acești participanți pentru a evalua dacă aceste modificări ale tensiunii arteriale au fost asociate cu riscul de a dezvolta hipertensiune, boli cardiovasculare sau a muri.

Ei au observat că atât tensiunea arterială sistolică mai mare (SBP), cât și tensiunea arterială diastolică (DBP) sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. În plus, atât recuperarea SBP cât și recuperarea DBP după exercițiu au fost asociate cu un risc mai mare de boală cardiovasculară și deces.

"Modul în care presiunea noastră arterială se schimbă în timpul și după exercițiu oferă informații importante despre posibilitatea de a dezvolta o boală în viitor; acest lucru poate ajuta cercetătorii să evalueze dacă aceste informații pot fi utilizate pentru a identifica mai bine persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și boli cardiovasculare, sau de deces, mai târziu în viață”, a explicat autorul corespondent Vanessa Xanthakis, doctor, profesor asistent de medicină și biostatistică la BUSM și investigator pentru Framingham Heart Study.

Xanthakis recomandă oamenilor să-și măsoare valorile tensiunii arterială, să vorbească cu medicul lor cu privire la schimbările în timpul și după exerciții fizice și să urmeze un stil de viață sănătos (inclusiv un program regulat de activități fizice) pentru a ajuta la reducerea riscului de apariție a bolii ulterior în viață.

Aceste descoperiri apar online în Jurnalul Asociației Americane a Inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel