Temperatura sezonieră influențează rezultatele testelor de laborator. STUDIU

Teste
Rezultatele anumitor teste de laborator ar putea fi influențate de temperatura din ziua în care au fost luate probele, dincolo de modul în care au fost transportate și de aparatele cu care au fost lucrate, arată un nou studiu.

Temperatura ambientală, diferită în funcție de sezon, influențează rezultatele unora dintre cele mai utilizate teste de laborator, iar aceste distorsiuni afectează probabil luarea deciziilor medicale, cum ar fi dacă să prescrie medicamente, arată autorii unui nou studiu publicat pe 10 decembrie în jurnalul Med (link direct studiu). Cercetătorii spun că laboratoarele ar putea ajusta statistic în funcție de temperatura ambientală din zilele de testare atunci când raportează rezultatele de laborator.

„Când un doctor comandă un test de laborator, îl folosește pentru a face lumină asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului tău, dar ne-am întrebat dacă rezultatele acelor teste ar putea reflecta și ceva care se întâmplă în afara corpului tău”, spune coautorul studiului, Ziad Obermeyer, de la Universitatea din California, Berkeley. „Acesta este exact genul de model pe care medicii l-ar putea rata. Nu îl căutăm, iar testele de laborator sunt zgomotoase”.

Pentru a explora această întrebare, Obermeyer și Devin Pope de la Universitatea din Chicago au analizat un set mare de date care conțin rezultate ale testelor de laborator din 2009 până în 2015, și care acoperă mai multe zone climatice. Într-un eșantion de peste patru milioane de pacienți, aceștia au modelat peste două milioane de rezultate ale testelor în funcție de temperatură. Ei au măsurat modul în care fluctuațiile de temperatură de zi cu zi au afectat rezultatele, peste valorile medii ale pacienților și variațiile sezoniere.

Rezultatele au arătat că temperatura a afectat mai mult de 90% din testele individuale și 51 din 75 de teste, inclusiv măsuri ale funcției renale, componentelor sanguine celulare și lipide, cum ar fi colesterolul și trigliceridele. „Este important de reținut că aceste schimbări au fost mici: diferențe de mai puțin de un procent în majoritatea testelor în condiții normale de temperatură”, spune Obermeyer.

Aceste mici fluctuații de zi cu zi nu au reflectat probabil tendințele fiziologice pe termen lung. De exemplu, valorile lipidice verificate în zilele mai răcoroase par să sugereze un risc cardiovascular mai mic decât cel real, ceea ce duce la prescrierea cu aproape 10% a mai puține de medicamente pentru scăderea colesterolului (statine) la pacienții testați în zilele cele mai răcoroase, în comparație cu zilele cele mai calde, chiar dacă aceste rezultate probabil nu reflectă modificări stabile ale riscului cardiovascular.

Deoarece studiul nu a fost un experiment, cercetătorii nu au putut identifica mecanismele exacte care stau la baza fluctuațiilor rezultatelor testelor de laborator.

Explicațiile posibile includ volumul de sânge, performanța specifică a testului, transportul probei sau modificări la nivelul echipamentelor de laborator. „Oricare ar fi cauza, temperatura produce o variabilitate nedorită în cel puțin unele teste, ceea ce, la rândul său, duce la distorsiuni în decizii medicale importante”, spune Pope.

O implicație practică a studiului este că laboratoarele ar putea ajusta statistic rezultatele la temperatura ambientală din ziua testului. Acest lucru ar putea reduce variabilitatea legată de vreme la un cost mai mic decât o nouă tehnologie de analiză de laborator sau investițiile în controlul temperaturii în mijloacele cu care sunt transportate probele. În practică, deciziile privind ajustarea ar trebui să fie la discreția personalului de laborator și a medicului curant, de la caz la caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel