"Telemedicina trebuie menținută". Medic: E un lucru excelent

Telemedicina - FOTO: Pexels @Tima Miroshniche
EXCLUSIV
Telemedicina a fost foarte vizibilă în perioada pandemiei, iar medicul de familie a avut un rol important în acest context. 

Telemedicina, un concept ce în urmă cu doi ani părea atât de departe de societatea românească și de sistemul nostru de sănătate, a prins foarte bine în toată această perioadă. Atât de bine încât se dorește menținerea sa în continuare, mai ales că se crează o altfel de conexiuni între pacienți, cronici, și medicii de familie sau chiar de specialitate. 

”Trebuie să menținem telemedicina, că am învățat să facem acest lucru și este un lucru excelent și este foarte bun și susțin că trebuie în continuare să funcționeze. Rolul medicului de familie s-a văzut, a fost mult mai important și va fi în continuare pentru un prim impact.  În același timp trebuie să ne gândim că acestor pacienți trebuie să le asigurăm un circuit normal de spitalizare, de adresabilitate, pentru a recupera acești pacienți 'cu boli cronice' pe care i-am pierdut în perioada de COVID. Unde i-am regăsit? Pacienții care erau periodic spitalizați, nu de formă, ci erau explorați”, a explicat Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa” în cadrul dezbaterii ”Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID”.

În perioada pandemiei, prioritate au avut urgențele

”În momentul zero, pentru că la câteva luni după ce s-a declanșat pandemia, a apărut la nivel de Societate Europeană de Cardiologie 'Ghidul de abordare a COVID-19 și bolile cardiovasculare'. Evident, la nivel de Ministerul Sănătății au fost preluate aceste lucruri, au fost adaptate, iar periodic au fost iarăși adaptate, în raport cu toate noutățile. În aceste condiții, firesc că prioritate au avut urgențele, cele referitoare la COVID-19, la patologia COVID-19, urgențele cu privire la patologia cardio-vasculară. Accesul în spitale, în această perioadă, au fost sindroamele coronariene acute, au fost AVC, disecții de aorte și câteva urgențe cardio-vasculare.  Întrebarea mea, retorică la ora actuală, este ce s-a întâmplat cu toți acești pacienți cronici, pacienți pe care nu i-am regăsit pe aproape nicăieri. Este vorba de pacienții cu hipertensiune arterială, cu insuficiență cardiacă, cu aritmii, cu tratamente anticoagulante, orale, care trebuiau periodic să fie verificați și să aibă un dialog cu medicul”, a mai punctat Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu în cadrul dezbaterii.

Va urma o EXPLOZIE de patologie de nivel psihiatric și psihologic

”Ce ne facem cu tinerii? S-a schimbat profilul pacientului și în ceea ce privește tânărul. Tinerii vin cu anxietate, cu depresie, cu atacuri de panică. Vin și ei cu manifestări multiple și dezorientați și debusolați. Accesul sau adresarea pacienților tineri este mult mai mare la ora actuală.

O problemă pe care aș vrea să o remarc. Va fi o explozie de patologie de  domeniu psihiatric, de domeniul psihologic. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru”, a precizat Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu. (Citește mai departe AICI)

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel