Telemedicina, topul specialităților care apelează la această tehnologie medicală

Atacurile cibernetice au vizat mai multe spitale
Radiologia folosește telemedicina mai mult decât orice altă specialitate, potrivit Asociației Medicale Americane (AMA). Sunt și alte specialități care utilizează frecvent această tehnologie extrem de utilă atunci cînd pacienții se află la distanțe mari de centrele medicale cu expertiză în anumite patologii, prin urmare vă prezentăm topul acestor specialități medicale.

Datele analizate de la 3500 de medici au fost incluse în studiul AMA din 2016 privind practica medicală, care vizează telemedicina și rezultatele unui sondaj aplicat reprezentativ la nivel național au arătat că radiologia are cea mai mare utilizare a telemedicinei comparativ cu orice altă specialitate medicală.

Radiologii se situează pe primul loc în top cu 39,5%, urmați de specialișii in psihiatrie cu 27,8% și cardiologie cu 24,1%. Toti acești medici au apelat la telemedicină pentru interacțiunea cu pacienții.

Pentru interacțiunile cu profesioniștii din domeniul sănătății, medicii de urgență s-au clasat în vârf cu 38,8%, urmați de anatomo-patologi cu 30,4% și radiologi cu 25,5%. Ei au solicitat prin intermediul acestei tehnologii medicale cel mai frecvent părerile colegilor. Mai mult, utilizarea telemedicinei pentru stocarea și transmiterea datelor pacientului a fost cea mai frecventă printre radiologi (42,7%), patologi (22,7%) și cardiologi (14,9%), potrivit cercetătorilor.

Per ansamblu, 15% dintre medicii intervievați au folosit telemedicina pentru interacțiunile cu pacienții și 11% dintre medici pentru interacțiuni cu profesioniștii din domeniul sănătății. Videoconferința - cea mai utilizată modalitate de telemedicină - a fost cea mai frecventă pentru medicii de urgență (31,6%), psihiatrii (25,8%) și anatomo-patologi (24,1%).

Monitorizarea la distanță a pacienților a fost utilizată în practicile a 7,3% dintre medici, fiind cea mai frecventă printre cardiologi (17,9%), nefrologi (15,4%) și neurologi (12,8%), după cum informează HealthImaging.com.

Revista de Medicină de Urgență din România arată că din punct de vedere istoric, sistemele de telemedicină au fost gândite în beneficiul pacienților aflați în zone izolate geografic, unde accesul la un medic specialist reprezintă, în multe dintre cazuri, o reală problemă.

,,În anul 1924 un editorialist imaginează un consult medical la distanță la momentul în care radioul reprezenta singura formă de comunicare în masă. Coperta acelei reviste rămâne și astăzi, un simbol al inovațiilor în practica medicală. Nu mult după, transmiterea datelor medicale prin telefon era folosită pe scară largă în Alaska și Australia. În plus, pe durata conflictelor armate în Vietnam și Korea transmiterea listelor cu răniți și materiale sanitare a fost realizată pe aceeași cale. Sistemele telemedicale moderne se dezvoltă concomitent cu programul spațial al NASA, cu scopul de a depăși problemele legate de distanță în eventualitatea unui eveniment medical pe durata zborului în afara spațiului terestru. Astfel, se dezvoltă transmiterea constantelor vitale măsurate prin telemetrie, constantele fiind reprezentate de alura ventriculară, tensiunea arterială, rata respiratorie și temperatura corporală. Cea de-a două influență semnificativă în dezvoltarea telemedicinii moderne a fost reprezentată de apariția televiziunii cu circuit închis, folosită în marile clinici. În anul 1964 a fost realizat primul consult multidisciplinar, în Statele Unite ale Americii, între două clinici aflate la o distanță de peste 100 mile", scriu dr. Ionuț Olaru, dr. Cristian Pandrea și dr. Bogdan Opriță, autorii articolului Sistemele de telemedicină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel