Tehnologie REVOLUȚIONARĂ de restaurare a vederii. Cum funcționează implanturile
05 dec 2020 / 15:20

Ochi
Restaurarea vederii la persoanele nevăzătoare printr-un implant cerebral nu mai e un obiectiv îndepărtat din viitor.

Cercetările desfășurate la Institutul Olandez pentru Neuroștiințe (NIN) arată că implanturile recent dezvoltate de înaltă rezoluție în cortexul vizual fac posibilă recunoașterea formelor și percepțiilor induse artificial. Deși ideea de a stimula creierul printr-un implant pentru a genera percepții vizuale artificiale e de prin anii 1970, tehnologia capabilă să și transforme afirmațiile în realitate a fost creată abia recent la institutul amintit.

Cercetătorii, conduși de Pieter Roelfsema, folosesc noi tehnologii de producție și implantare a implanturilor, ingineria materialelor de ultimă generație, fabricarea microcipurilor și microelectronica - toate pentru a dezvolta dispozitive mai stabile și mai durabile decât implanturile anterioare. Primele rezultate arată promițător, se precizează într-un comunicat al Institutului olandez. Teste au fost realizate pe maimuțe.

”Numărul de electrozi pe care i-am implantat în cortexul vizual și numărul de pixeli artificiali pe care îi putem genera pentru a produce imagini artificiale de înaltă rezoluție este fără precedent”, afirmă coordonatorul cercetării.

Oamenii de știință susțin că implantul lor interacționează direct cu creierul, ocolind etapele anterioare ale procesării vizuale prin ochi sau nervul optic și, pe viitor, o astfel de tehnologie ar putea fi utilizată pentru restabilirea vederii scăzute la persoanele nevăzătoare care au suferit leziuni oculare, dar au cortex vizual intact.

G Ad:

Studiul, AICI.

Ştiri Recomandate

Legătura dintre somn și imunitate: câteva metode de a-ți face somnul mai odihnitor
OMS: Varianta Delta este acum dominantă în Europa
Primul bebeluş infectat cu tulpina Delta, în România
Aloe vera. Cum să îngrijești corect această plantă
10 dureri misterioase pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri