Tehnologia 5G, ce efecte ar putea avea asupra sănătății

Tehnologie 5G     Foto: pixabay.com
Tehnologia 5G este incriminată pentru efectul negativ (nedovedit încă) asupra sănătății. Cercetătorii americani au vrut să verifice aceste informații și au făcut mai multe teste. Descoperirile lor sunt uimitoare.

Tehnologia 5G, care a început să fie implementată în toată lumea în 2019, asigură conectivitate mai rapidă și o bandă mai largă, ceea ce înseamnă viteze mai mari de descărcare.
Dar, deoarece tehnologia 5G este atât de nouă, se știu puține despre efectele potențiale asupra sănătății generate de radiațiile sale de radiofrecvență, care este mai mare decât standardul actual al industriei 4G. Studiul de stat din Oregon aduce câteva noutăți.
"Pe baza studiului nostru, nu credem că radiațiile 5G sunt atât de nocive", a spus Subham Dasgupta, partener postdoctoral care lucrează în laboratorul lui Robyn Tanguay din statul Oregon. „Este predominant benign”, a mai spus el.

Studii pe pești zebra

Oamenii de știință au efectuat cercetările folosind pește zebra embrionar, un organism model folosit adesea pentru a descoperi interacțiunile dintre factorii de stres (stresorii) din mediu și sistemele biologice. Peștii zebra și oamenii au procese de dezvoltare similare și sunt similare la nivel genomic, ceea ce înseamnă că cercetarea peștilor zebra poate fi aplicată cu ușurință la om.
În cadrul studiului, publicat pe 9 iulie în jurnalul PLOS ONE, cercetătorii au expus pește zebra embrionar timp de două zile la radiații de radiofrecvență de 3,5 GHz, frecvența folosită de obicei de telefoanele mobile cu capacitate 5G.
Ei nu au găsit niciun impact semnificativ asupra mortalității, a modului în care embrionii s-au format sau a răspunsului comportamental al embrionilor la lumină. Ei au găsit un impact modest la un test care măsoară răspunsul embrionilor la un sunet brusc, pe care îl vor investiga în continuare.

Cercetările viitoare vor analiza efectele de radiație 5G asupra aceluiași pește zebra utilizat în studiu la nivel genic și pe măsură ce se dezvoltă de la embrioni la adulți, a spus Dasgupta. Cercetătorii ar dori, de asemenea, să studieze impactul frecvențelor mai mari și al nivelurilor de expunere mai mari asupra peștelui zebra, pentru a ține pasul cu industria în schimbare a telefoanelor mobile.
Cercetările viitoare vor folosi același set experimental standardizat utilizat în acest studiu, care implică o cutie din cupru. Embrionii peștilor zebra sunt așezați pe farfurii, care sunt puse în interiorul cutiei. Radiația intră în cutie printr-o antenă, iar cuprul o menține în interiorul cutiei.

„Studiul nostru sugerează că RFR, în cadrul frecvențelor scăzute de GHz, este predominant benignă în timpul dezvoltării embrionare, dar poate deprima ușor funcțiile senzorimotor atunci când sunt administrate cu o doză semnificativ mai mare decât expunerea publică generală. Aceasta este porțiunea de spectru folosită în prezent pentru semnalele cu bandă medie 4G LTE și 5G. Este important faptul că cu această platformă de testare in vivo stabilă, robustă, suntem poziționați în mod ideal pentru a modela scenariile de schimbare a expunerilor la RFR și pentru a măsura efectele biologice ale acestora pentru a aborda preocupările privind tehnologia în bandă largă și sănătatea umană”, se arată în concluzia studiului care poate fi găsit aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel