Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Țânțarii purtători ai viruslui West Nile devin rezistenți la insecticide, avertizează experți din cadrul CDC. Aceste insecte, o specie de țânțari numită Culex, reprezintă ”principala preocupare a CDC în SUA continentală în acest moment”, a declarat Roxanne Connelly, entomolog medical în cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit NBC News.
Combinația dintre un sezon neobișnuit de umed din cauza precipitațiilor și a topirii stratului de zăpadă și a valurilor de căldură intense din acest an pare să fi crescut dramatic populațiile de țânțari.
Și, spun oamenii de știință de la CDC, acești țânțari au devenit din ce în ce mai rezistenți la insecticidele pe care comunitățile le folosesc în pulverizări în masă pentru a încerca să ucidă insectele și ouăle lor.
”Nu este un semn bun. Pierdem unele dintre instrumentele noastre pe care ne bazăm în mod normal pentru a controla țânțarii infectați”, a spus Connelly.
La laboratorul de insecte al CDC situat în Fort Collins, Colorado - unde trăiesc zeci de mii de țânțari - echipa lui Connelly a descoperit că țânțarii Culex trăiesc mai mult atunci când sunt expuși la insecticide.
”Vrei un produs care să fie capabil să îi doboare, nu să facă asta”, a spus Connelly, arătând spre o sticlă cu țânțari expuși la substanțele chimice, acolo unde mulți dintre țânțari încă zburau chiar și după ce s-au pulverizat insecticide.
Experimentele din laborator nu au arătat nicio rezistență la spray-urile împotriva insectelor pe care oamenii le folosesc de obicei pentru a respinge țânțarii în timpul drumețiilor și al altor activități în aer liber. Acestea continuă să funcționeze bine, a spus Connelly.
Dar, pe măsură ce insectele devin mai puternice decât insecticidele, acestea cresc în număr dramatic în anumite zone ale SUA. Ploile abundente care au creat zone cu apă stătătoare, împreună cu căldura extremă, par să joace un rol important, a declarat John Townsend, manager al Diviziei de control al vectorilor din cadrul serviciilor de mediu din comitatul Maricopa.
”Apa care stă acolo este pur și simplu coaptă pentru ca țânțarii să depună ouă în ea”, a spus Townsend.
Țânțarii eclozează mai repede în apă mai caldă - în trei sau patru zile, a spus el, - comparativ cu până la două săptămâni când sunt în apă mai rece.
O lună iunie neobișnuit de ploioasă în Larimer County, Colorado - unde se află laboratorul din Fort Collins - a dus, de asemenea, la o ”abundență fără precedent” de țânțari care pot răspândi West Nile, a declarat Tom Gonzales, directorul de sănătate publică al comitatului.
Datele comitatului arată un număr de cinci ori mai mare de țânțari care pot răspândi West Nile în acest an, comparativ cu anul trecut. Creșterile din anumite zone ale țării sunt ”foarte îngrijorătoare”, a spus Connelly.
De când virusul West Nile a fost detectat pentru prima dată în Statele Unite, în 1999, a devenit cea mai frecventă boală transmisă de țânțari din țară. În fiecare an, câteva mii de persoane sunt infectate, a declarat Staples.
West Nile nu se transmite de la o persoană la alta prin contact ocazional. Doar țânțarii Culex răspândesc virusul. Insectele se infectează atunci când mușcă păsări bolnave, apoi răspândesc virusul la oameni printr-o altă mușcătură.
Nu există tratament sau vaccin. Majoritatea oamenilor nu simt niciodată nimic. Unul din cinci experimentează febră, dureri de cap, dureri de corp, vărsături și diaree, potrivit CDC. Simptomele apar de obicei între trei și 14 zile după ce o persoană a fost mușcată.
Una din 150 de persoane cu virusul West Nile are complicații grave, inclusiv decesul. Oricine se poate îmbolnăvi grav, dar Staples a spus că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele cu probleme medicale subiacente prezintă un risc mai mare.
Vezi și:
În timp ce rezistența la insecticide poate fi în creștere, echipa lui Connelly a descoperit că repelentele obișnuite pe care oamenii le folosesc în aer liber continuă să funcționeze bine. Spray-urile pentru insecte cu ingrediente precum DEET și picaridin sunt cele mai bune, potrivit CDC. Alte strategii pentru a vă feri de țânțari:
- Îmbrăcați-vă cu haine largi care să acopere brațele și picioarele.
- Folosiți aerul condiționat atunci când este posibil sau asigurați-vă că ferestrele și ușile deschise au plase.
- Goliți în mod regulat apa stătătoare din obiectele comune din curte, cum ar fi băile pentru păsări, ghivecele de flori și jucăriile, unde țânțarii își pot depune ouăle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...