Tânără răpusă de COVID-19. Fost pacient: a murit cu zile

Deces
O tânără a murit „cu zile” în urma infecției cu COVID-19, deși putea avea o șansă să fie salvată dacă primea o transfuzie de plasmă.

Un fost pacient a relatat pe pagina sa de socializare cum a murit o tânără din Târgoviște, infectată cu noul coronavirus, deși ar fi putut avea o șansă să fie salvată dacă putea primi transfuzie de plasmă.

Iată ce scrie George Rizea pe pagina lui de Facebook:

„În această dimineață, o fată în floarea vârstei a murit după o săptămână de agonie. O mamă și-a pierdut astăzi singurul copil, pe care puteam încerca să îl salvăm... Fiind internată la ATI Covid, în comă, doctorii (dintre care câțiva m-au îngrijit și pe mine) au făcut tot ce a fost posibil pentru salvarea ei, însă o șansă la viață i-a fost refuzată pentru că, în continuare, centrul de transfuzie din Târgoviște nu deține un aparat de plasmafereză cu care să ne extragem singuri plasmă, fără a mai fi la mila județelor învecinate și a capitalei. După reportajul echipei Digi24 care a avut un ecou important în schimbarea regulamentului național de donare de plasmă cu anticorpi, la Târgoviște nu s-a schimbat nimic.
Drama este cu atât mai mare cu cât fata a fost internată în ziua în care am fost să donez plasmă la București (repet, pentru ca la Târgoviște nu aveam unde), grupa noastră de sânge (rară) fiind aceeași, fapt pentru care eram un donator compatibil. Cu toate insistențele medicilor târgovișteni, nu s-a găsit plasmă în alte județe pentru această fată, care a murit cu zile! Sigur că nu era garantată salvarea ei, dar nu i s-a oferit această șansă. E bine de știut ca numărul donatorilor este infim pretutindeni în România, și că marile centre regionale distribuie în provincie plasma care le mai rămâne, căci o folosesc îndeosebi în locul unde a fost recoltată”, Scrie pe pe pagina de socializare George Rizea.

Mai departe, el comentează situația din Târgoviște.
„Într-o intervenție telefonică la Antena 3, acum câteva săptămâni, conducerea Centrului de Transfuzie din Târgoviște motiva lipsa unui aparat prin faptul că nici dacă l-ar primi, nu ar avea spațiu fizic pentru el. Judecați dvs acest răspuns, și deduceți interesul profund care există în aducerea acestui aparat. E drept, existența lui necesita și un personal instruit și o logistică suplimentară, dar să tragi de mânecă INHT (Institutul Național de Hematologie) și Ministerul Sănătății nu te costă nimic, pur și simplu spunând "AVEM NEVOIE, MOR OAMENI".
Totodată, respectați cadrele medicale care își riscă viața tratând bolnavii Covid, nu vă gândiți ca sunt plătiți, ci că au copii acasă, familii, și ei sunt oameni ! Nu de statui și monumente au nevoie, ci să știe că noi îi avem în inimile noastre, apreciind faptul ca și-au închinat viața salvării semenilor lor. 
Treziți-vă, oameni buni, sunteți angajați la stat în posturi cheie pentru a apăra dreptul la viață, să nu uitați asta!”, a scris el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel