SUXAMETHONII CHLORIDUM - prospect

Foto: Pixabay
SUXAMETHONII CHLORIDUM - prospect. Acțiune: curarizant depolarizant; agonist prelungit al receptorilor nicotinici N2 din placa motorie. Produce iniţial o depolarizare membranară, cu contractură musculară. În a doua fază, împiedică repolarizarea, cu prevenirea unei depolarizări ulterioare, producându-se astfel o paralizie flască a muşchilor striaţi.

SUXAMETHONII CHLORIDUM - prospect

Denumire comercială: LYSTHENON

Forma: soluție injectabilă

Indicații: medicaţie adjuvantă a anesteziei generale, pentru a uşura intubaţia traheală, ventilaţie mecanică. Relaxarea muşchilor scheletici în timpul intervenţiilor chirurgicale, reducerii fracturilor şi dislocărilor articulare, diminuarea contracţiilor în timpul terapiei prin electroşoc şi tetanos.

Contraindicații: Hipersensibilitate faţă de clorura de suxametoniu; disfuncţii hepatice severe; edem pulmonar; hipertermie malignă (hiperpirexie), deficit de olinesterază, hiperkaliemie; boli neuromusculare şi tulburări neurologice, rigiditate musculară; pacienţi cu leziuni sau arsuri grave. Pacienţi cu uremie. Sarcină. Alăptare.

Atenție: Afecţiuni cardiace, copii şi adolescenţi (doar în urgenţe). Administrarea numai de medici experimentaţi în respiraţie artificială şi intubare orotraheală, cu acces la echipamentul pentru respiraţie susţinută, numai după iniţierea anesteziei. Atropină înainte de suxametoniu, pentru a evita bradicardia excesivă, secreţia bronşică sau alte efecte de tip muscarinic. Injecţiile intramusculare pot provoca o uşoară creştere iniţială a tonicităţii musculare.

Reacții adverse: În caz de supradozare sau predispoziţie specială: tahicardie sau bradicardie, aritmie, fibrilaţie ventriculară, creşterea sau scăderea tensiune arterială, creşterea tensiunii intraoculare, spasme bronşice sau laringiene, sialoree, mioglobinurie; rigiditate musculară (risc de hipertermie malignă), dureri musculare după intervenţia chirurgicală. Relaxarea prelungită, cu posibilă apnee, poate fi cauzată de colinesteraza serică „atipică" sau deficienţa ereditară de colinesterază serică. Scăderea temporară a colinesterazei serice apare în: boli severe ale ficatului, anemie severă, după post îndelungat, caşexie, deshidratare, stări febrile, după otrăviri acute, după expunere cronică la/sau ingerare de insecticide inhibitoare de colinesterază sau medicamente (fosfolin, demecarium, neostigmină, fizostigmină, distigmină) şi administrare simultană de medicamente care intră în competiţie pentru enzimă cu succinilcolina (procaină i.v.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel