Supraspecializările în medicină, de ce sunt importante. Ioana Lupescu: Sunt lucruri de graniță. Există o lipsă de informații legate de caz

supraspecializarile - FOTO: Freepik@pressfoto
EXCLUSIV
Supraspecializările în medicină sunt importante pentru a putea pune un diagnostic precis. 

Supraspecializările în medicină sunt absolut esențiale. Corectitudinea și precizia unui diagnostic depinde de supraspecializările medicilor. 

”Este foarte greu de crezut că în ziua de astăzi, un medic imagist poate să descrie la fel de bine și o leziune de pancreas și una de coloană vertebrală sau de craniu”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. 

Prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină, cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, de ce este important ca medicii să aibă aceste supraspecializări. 

Vezi și: Medicina personalizată, avantaje pentru pacienți. Ioana Lupescu: Cea mai bună opțiune terapeutică

”Un segment care nu este foarte bine acoperit, mai puțin pe partea strict oncologică, toată partea de traumatologie ortopedică, dacă sunt leziuni subtile, neavând experiența și rutina de zi cu zi, categoric nu vom da cea mai bună soluție. Când sunt lucruri de graniță, le spun colegilor mei că este mai bine să se adreseze unor spitale care au secții de ortopedie, care au medici supraspecializați în acest segment de patologie musculo-scheletală.

Nu sunt un fan al teleradiologiei, pentru că de foarte multe ori există o ruptură cu partea clinică. Dacă stai la birou, în fața unui calculator și îmi vin o multitudine de examene, din diferite locuri din România, de multe ori diagnosticul de trimitere este supraevaluat pentru a forța clinicianul imagist să facă mai repede investigația, sau este pus un diagnostic generic: durere abdominală, RMN abdomen și pelvis. Nu știm exact ce căutăm. Poate fi orice. 

Există o lipsă de informații legate de caz. Nu am nici posibilitatea pe care o am în Institutul Clinic Fundeni sau în orice alt spital public sau într-un institutut privat la care am pacientul alături, am telefonul medicului care l-a trimis, să îl întreb ce îl supără, ce alte documente medicale are, ce alte intervenții a avut. Sunt lucruri care pe noi ne ajută foarte mult să ne optimizăm protocolul și să știm dacă este absolut necesar să i se facă o evaluare de tip imagistică prin rezonanță magnetică, sau, dimpotrivă în situația X este mai indicat să i se facă o evaluare de tip enteroCT, coloCT pentru că fiecare metodă nu este atotcuprinzătoare. 

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te dai cu cremă cu aur pe față. Detaliu pe care trebuie să-l știi de acum. Diferența dintre aurul coloidal și aurul de 24K: Are mare putere

Există o complementaritate între aceste metode imagistice, începând de la cea mai simplă pe care o fac multe dintre specialități, ecografia, urmată de tomografia computerizată extrem de robustă și rapidă care ne dă foarte multe detalii într-un timp foarte scurt și terminând cu rezonanța magnetică care este ultima graniță de imagistică, pe lângă imagistica hibridă care este dedicată strict pacienților oncologici.

Toate acestea sunt necesare a fi cunoscute în dialog cu pacientul și medicul clinician. Altfel, ne vom transforma nu neaparat în pozari. Noi nu operăm imagini, noi operăm oameni. Dacă o hernie voluminoasă nu îl supără pe pacient, nu o operăm, chiar dacă ocupă trei sferturi din canalul rahidian. Totul se corelează plecând de la clinica pacientului, de la datele de laborator, antecedente și background-ul imagistic anterior al pacientului”, a explicat prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină, cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel