Supraponderal înainte de 40 de ani? Vezi cât de mare ți-e riscul de cancer

Grăsimea abdominală
Tânăr sau tânără și supraponderal sau supraponderală? Riscul de a face anumite forme de cancer crește considerabil dacă te îngrași înainte de vârsta de 40 de ani. Iată care tipuri de cancer

Într-un studiu internațional, condus de cercetători de la Universitatea din Bergen, Norvegia, oamenii de știință au dorit să afle cum supraponderația adulților – definită ca avândun indice de masă corporală (IMC) de peste 25 și obezitatea, cu un IMC de peste 30, cresc riscul diferitelor tipuri de cancer.

Studiul, publicat în International Journal of Epidemiology, a arătat că dacă sunteți supraponderal înainte de vârsta de 40 de ani, riscul de a dezvolta cancer crește cu:

- 70% pentru cancerul endometrial.

- 58% pentru cancerul cu celule renale, la bărbați.

- 29% pentru cancerul de colon, la bărbați.

- 15% pentru toate tipurile de cancer legate de obezitate (ambele sexe).

„Obezitatea este un factor de risc stabilit pentru mai multe tipuri de cancer. În acest studiu, ne-am concentrat pe gradul, calendarul și durata supraponderalității și obezității în raport cu riscul de cancer", spune profesorul Tone Bjørge, la Departamentul de Sănătate Publică Globală și Îngrijire Primară, Universitatea din Bergen.

Obezitatea crește riscul în timp

În cadrul studiului, cercetătorii au inclus adulți cu două sau mai multe măsurători, obținute la o distanță de cel puțin trei ani și înainte de un posibil diagnostic de cancer. În medie, indivizii au fost urmăriți aproximativ 18 ani.

Participanții obezi (IMC peste 30) la primul și al doilea examen de sănătate aveau cel mai mare risc de a dezvolta cancer legat de obezitate, comparativ cu participanții cu IMC normal.

„Riscul a crescut cu 64% pentru participanții de sex masculin și cu 48% pentru femei", a spus Bjørge.

Evitați creșterea în greutate

Obezitatea este o provocare globală și este asociată cu un risc crescut de mai multe tipuri de cancer. Rezultatele studiului arată că adulții supraponderali și obezi au un risc crescut de cancer la sân la postmenopauză, endometru, celule renale și de colon.

„Mesajul nostru cheie este că prevenirea creșterii în greutate poate fi o strategie importantă pentru sănătatea publică pentru a reduce riscul de cancer", spune Tone Bjørge.

Fapte:

- Cercetătorii au folosit date pentru 220.000 de persoane din studiul Me-Can, cu participanți din Norvegia, Suedia și Austria.

- Datele de la examinările de sănătate, inclusiv informații despre înălțime și greutate, au fost asociate cu datele din registrele naționale de cancer.

- 27.881 de persoane au fost diagnosticate cu cancer în timpul urmăririi, dintre care 9.761 (35 la sută) de cazuri erau legate de obezitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel