Alimentația în sezonul rece poate fi...
Un studiu publicat în august în Medical Journal of Australia, trage un semnal de alarmă asupra unor creșteri alarmante în ultimul deceniu de cazuri de supradoză de paracetamol, care au condus la leziuni hepatice severe sau chiar la deces.
Astfel că, paracetamolul a ajuns pe primul loc în topul medicamentelor pentru care centrele de Intoxicaţii Australiene primesc reclamaţii.
Potrivit specialiştilor, paracetamolul este sigur doar dacă este utilizat în mod corespunzător, adică maximum patru grame pe zi la adulți (echivalent cu opt comprimate de 500 mg sau șase comprimate cu eliberare modificată de 665 mg). Cu toate acestea, atunci când această doză este depășită, există potențial de efecte adverse. Și cu cât doza este mai mare, cu atât riscul este mai mare.
Aceştia sugerează că timpul să luăm în considerare restricțiile, inclusiv reducerea dimensiunilor ambalajelor și schimbarea modului de comercializare a paracetamolului
În cadrul noului studiu, realizat în Australia, au fost analizate datele din internările înregistrate în spitale, la nivel naţional, apelurile la centrele de intoxicaţii și înregistrările medicilor de legătură pentru a examina intoxicații, leziuni hepatice și decese.
Numărul anual de cazuri de supradoza cu paracetamol a crescut cu 44% în perioada 2007-2008 - 2016-2017, au constatat cercetătorii australieni.
În același timp, au fost înregistrate peste 95.000 de spitalizări legate de paracetamol. Totodată, leziunile ficatului cauzate de intoxicaţiile cu paracetamol s-a dublat în aceeași perioadă. Acest lucru este probabil, deoarece oamenii iau mai multe tablete decât în anii precedenți, crescând riscul de insuficiență hepatică.
Peste 200 de oameni au murit din cauza intoxicației cu paracetamol în Australia în ultimii zece ani.
Paracetamolul în sine nu este toxic, dar, în cantități mari, depășește capacitatea organismului de a-l prelucra în siguranță. Acest lucru poate duce la acumularea unui metabolit toxic (sau produs de descompunere), care se conectează de celulele hepatice, provocând moartea acestora.
Cantitatea care constituie o doză toxică depinde de circumstanțe, inclusiv perioada de timp în care se ia paracetamolul și de greutatea persoanei. Dar orice adult care ingerează mai mult de patru grame într-o zi ar putea fi în pericol.
În cazuri grave, insuficiența hepatică gravă înseamnă că persoana va avea nevoie de un transplant de ficat sau nu va supraviețui. Or, paracetamolul este o cauza principală de insuficiență hepatică gravă în SUA, spre exemplu.
Există un antidot al toxicității paracetamolului, numit N-acetilcisteină (NAC), care se administrează ca infuzie intravenoasă în spital. Important este că NAC funcționează cel mai bine atunci când este administrat din timp: trebuie început înainte de apariția oricăror simptome. Simptomele intoxicației cu paracetamol - greață, vărsături și dureri abdominale - indică faptul că au început deja să apară daune.
Pacienții care iau supradoze foarte mari și supradoze cu paracetamol cu eliberare modificată, sunt mai predispuse la insuficiență hepatică, în ciuda tratamentului cu antidotul.
Paracetamolul cu eliberare modificată are o rezistență mai mare, concepută pentru a fi eliberată pe o perioadă mai lungă, care poate fi confuză și poate duce la supradozaj.
Supradozele pot fi accidentale sau intenționate, iar cifrele studiului includ ambele scenarii. Intoxicațiile intenționate apar atunci când oamenii iau cu bună știință prea mult paracetamol ca formă de auto-vătămare. În cercetarea specialiştilor australieni, aproximativ trei sferturi din cazuri au fost intenționate.
Este important ca oamenii să fie conștienți de numeroasele mărci de produse care conțin paracetamol, inclusiv produse de gripă și răceală, pentru a evita dublarea dozei. Oamenii ar trebui, de asemenea, să citească prospectul fiecărui medicament și să se asigure că urmează indicaţiile cu stricteţe. Centrele medicale atrag atenția și asupra supradozei de paracetamol la copii.
Intoxicațiile cu paracetamol și leziunile hepatice rezultate pot fi prevenite, iar unele măsuri simple de sănătate publică ar putea avea un impact semnificativ.
În Australia, paracetamolul poate fi achiziționat în afara farmaciilor (de exemplu, în supermarketuri) în pachete de 20 de comprimate sau mai mult. În farmacii, pachete de 100 de pastile pot fi achiziționate fără a fi necesar să discutați cu un farmacist.
În ambele cazuri, nu există restricții legale privind numărul de pachete pe care o persoană le poate achiziționa. Acest lucru este cu un pas în urmă față de multe alte țări, printre care Marea Britanie, spre exemplu, din Europa.
Marea Britanie a restricționat pachetele la maximum 32 de comprimate în farmacii și 16 comprimate în afara farmaciilor, în 1998, ca răspuns la creșterea deceselor cauzate de excesul de paracetamol. Aceasta a dus la o reducere pe termen lung a intoxicațiilor cu paracetamol, a leziunilor hepatice și a deceselor.
Multe țări europene nu permit vânzarea în supermarketuri care nu au farmacie a paracetamolului și au pachete cu număr mic de pastile în farmacii. Danemarca a făcut un pas mai departe, limitând vânzările de paracetamol la cei cu vârsta de peste 18 ani.
Studiul a fost publicat în revista medicală Medical Journal of Australia şi a primit susţinerea Consiliului Naţional de Sănătate şi cercetare Grant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...