Consumul zilnic de cafea ar putea reduce riscul de cancer

cafea - FOTO: Freepik
Consumul zilnic de cafea ar putea reduce riscul de cancer. Sunt mai multe tipuri de cancer care ar putea fi reduse datorită consumului de cafea.

O nouă analiză a datelor din peste o duzină de studii sugerează că consumul de cafea și ceai ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a cancerelor de cap și gât, inclusiv cele care afectează cavitatea bucală și gâtul.

Legătura dintre cafea, ceai și riscul de cancer

Cancerele de cap și gât ocupă locul șapte ca frecvență la nivel mondial, cu o incidență în creștere în țările cu venituri mici și medii. Studiile anterioare privind relația dintre consumul de cafea sau ceai și aceste tipuri de cancer au oferit rezultate contradictorii.

Pentru a clarifica această asociere, cercetătorii de la Huntsman Cancer Institute din cadrul Universității din Utah au analizat date din 14 studii realizate de oamenii de știință din cadrul consorțiului internațional INHANCE (International Head and Neck Cancer Epidemiology).

Participanții la aceste studii au oferit informații detaliate despre consumul lor anterior de cafea cu cofeină, cafea decofeinizată și ceai, raportând cantitatea consumată zilnic, săptămânal, lunar sau anual.

"Deși au existat cercetări anterioare privind consumul de cafea și ceai și reducerea riscului de cancer, acest studiu a evidențiat efectele lor variate asupra diferitelor subtipuri de cancer de cap și gât, inclusiv observația că și cafeaua decofeinizată a avut un impact pozitiv.

Obiceiurile de consum de cafea și ceai sunt destul de complexe, iar aceste constatări susțin necesitatea unor studii suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul acestora asupra reducerii riscului de cancer", a declarat Yuan-Chin Amy Lee, autor principal al studiului și profesor asociat la Divizia de Sănătate Publică a Departamentului de Medicină de Familie și Preventivă din cadrul Universității din Utah.

Cafea - FOTO: Freepik@vecstock

Efectele consumului de cafea și ceai asupra cancerului

Analizând datele de la 9.548 de pacienți diagnosticați cu cancer de cap și gât și 15.783 de persoane fără cancer, cercetătorii au descoperit că:

- Persoanele care consumau mai mult de 4 căni de cafea cu cofeină pe zi aveau un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer de cap și gât, un risc cu 30% mai mic de cancer oral și un risc cu 22% mai mic de cancer al gâtului.

- Consumul a trei până la patru căni de cafea cu cofeină pe zi a fost asociat cu un risc cu 41% mai mic de cancer hipofaringian (un tip de cancer localizat în partea inferioară a gâtului).

- Cafeaua decofeinizată a fost asociată cu un risc cu 25% mai mic de cancer oral.

- Ceaiul a fost corelat cu un risc cu 29% mai mic de cancer hipofaringian.

- Consumul a cel mult o cană de ceai pe zi a fost asociat cu un risc cu 9% mai mic de cancer de cap și gât și cu un risc cu 27% mai mic de cancer hipofaringian.

- În schimb, consumul a mai mult de o cană de ceai pe zi a fost legat de un risc cu 38% mai mare de cancer laringian.

Aceste rezultate subliniază complexitatea relației dintre consumul de băuturi calde și riscul de cancer, iar cercetătorii susțin necesitatea unor studii suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel